Скупштина ОО СДСС Двор

20160225 181920 web

20160225 181920 webДВОР, 28.2.2016. – У Двору је у четвртак одржана редовна извјештајно-изборна Скупштина Опћинке организације СДСС-а.

Подносећи Извјештај о раду од последње Скупштине у мају 2014. године, предсједник организације Никола Арбутина нагласио је да је у неведеном периоду странка изнијела чак четворо изборе. Иако је на свим изборима од оних за ЕУ парламент па све до задњих парламентарних странка углавном постизала очекиване резултате, Арбутина је исказао незадовољство радом појединих Мјесних одбора странке и њиховим изборним доприносом. Задовољан је конослидацијом Мјесног огранка у Матијевићима и у самом опћинском средишту Двору за које су задужени конкретни појединци и резултат на задњим изборима за Сабор није изостао. “Иако ми на свим изборима доносимо чак и више од једне трећине гласова у укупном броју гласова Сисачко-мославачке жупаније, увијек има простора за више и наш бољи допринос, рекао је Арбутина.

У извјештају се осврнуо и на рад упћинске управе којој је начелник. “Привредних погона готово да и немам оних који раде. Криза јесте узрок али и чињеница да су многи протеклих година дошли у Двор, искористили државне субвенције кроз подизање кредита и напустли потом Двор. Нама су остали незапослени и незадовољни грађани. Нагласио је како је заправо једини вид запошљавања грађана јавни радови кроз које годишње до иоле средстава за живот дође стотињак мјештана ове банијске опћине.

Опћина је, под водством СДСС-а, без обзира на сложену економску ситуацију успјела увести јавну расвјету, уредити гробља, реализирати документацију за 25 километара водоводне мреже. “Иако је у сам Двор уложено знатно више средстава неголи у сва остала села заједно, Срби Двора и даље благонаклоније гледају према неким другим странкама него према нама, рекао је.

У бројним дискусијама по Извјештају од страначких тема доминантна је тема односа СДСС-а и СДП-а. “По нас није добро да се вежемо уз СДП и да их у изборним процесима подржавамо јер тиме збињујемо бираче. На примјеру ванредних избора за жупана опредељење Предсједништва је било да се подржи кандидат СДП-а. Ми смо то испоштовали и људи су се одазвали. А већ на следећеим изборима те исте људе морамо “окретати” од СДП-а и враћати их нама. Обзиром да је то веома тешко јер је код нас старија популација – на такав начин људе збуњујемо и окреемо их од себе, те нам оваквим политичким одлукама Предсједништво ради “медвјеђу услугу”!. Тим више што тај исти СДП никада у нама није гледао коректног партнера већ некога ко анимацијом међу Србма одузима њима бирачко тијело!!!. А и ријетко када било шта позитиво учине за Србе”, рекао је Љубан Милаковић делегат Скупштине и дугогодишњи страначки активиста.

Према очекивању централна тема Скупштине била је одлагање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској Гори у непосредној близини Двора. Арбутина је поднио опшширну информацију о цјелокупном досадашњем току процеса. “Зборови грађана које смо организирали нису дали очекивани резултат. Проблем је што законски држава није обавезна слушати мишљење грађана, а ови ситуацију користе многе странке за политичке манипулације и стицање политичких поена. Током расправе наглашена је као отежавајућа политичка околност што су за државну Стратегију која на поменутој локацији предвиђа одлагање отпада, у Сабору гласали и заступници СДСС-а! “Тиме имамо додатно деликатну ситиацију јер су наши заступници гласали за Стратегију, а ми на терену пратимо било сународника и граана који су против отпада и ту чињеницу нам сви у локалу спочитавају”, речено је.

Како би се заузео јасан и недвосмислен политички став, јер је радиоактивни отпад прворазредно уз еколошко и политичко питање, Скупштина је једногласно усвојила предлог да се Предсједништу странке упути позив за одржавањем посебне тематске сједнице посвећене управо овом проблему. Жеља је Скупштине да се та сједница Предсједништва одржи управо у Двору.

Чланове дворске Скупштине поздравили су предсједник Извршног одбора странке Боро Ркман и предсједница жупанијскох Актива жена и потпредсједница сисачко-мославачке жупанијске организације Мирјана Олуић. “Ви сте добар огранак. Међу првих три свакако у повратничким срединама, као и међу првих пет шест унутар странке укупно. То уз мање осцилације потврђују и ваши изборни резултати, упутио је Ркман ријечи подршке страначким колегама.

Пред овом организацјом су избори за Вијећа Мјесних одбора као и унутарстраначки избори. У циљу квалитетне припреме договор је да се крене у ревизију чланства која ће, према страховању и очекивањима, дати лошију слику дворског СДСС-а полазећи од чињенице да знатан број умрлих чланова, те немали број оних који су привремено или трајно ради запослења и других мотива напустули Двор и Банију!

{gallery}Gal99:::0:0{/gallery}