Сиромашније породице немају дечији доплатак

Док је минимална плата у протеклим годинама у Хрватској неколико пута порасла, основица за дечији доплатак остала је иста па сада у пракси постоје ситуације да два родитеља са једним дететом која раде за минималац не могу да остваре право на дечији доплатак. На овај проблем упозорила је јуче у свом слободном говору у Сабору заступница Драгана Јецков (СДСС).

– Минимална плата у мандату ове Владе осетно је порасла и ове године износи 560 евра нето што је наравно изврсно, али тај раст није праћен и променом основице за обрачун накнада и других примања која износи свега 441 еуро. Да би се остварило право на најнижи дечји доплатак од 26 евра укупни доходак по члану кућанства месечно не сме прелазити 309 евра. Узмемо ли у обзир трочлану породицу у којој родитељи зарађују минималац, схватићемо да њихов укупни доходак по члану домаћинства износи 373 евра што дебело прелази границу за остваривање права на дечји доплатак у најнижем разреду – рекла је Јецков.

Она је додала да се у овом случају ради о томе да је једна позитивна економска политика као што је подизање минималне плате узроковала губитак права на другу, врло важну социјалну и демографску меру као што је право на дечији доплатак.

– Подаци Државног завода за статистику су врло конкретни и кажу да, иако је стопа незапослености рекордно ниска и износи 6,7 посто, чак 19,2 посто деце старости до 18 година се налази у ризику од сиромаштва, значи свако четврто дете је сиромашно. Исто тако, подаци говоре да укупни издаци за дечји доплатак и број деце приматеља рапидно падају због престрогог цензуса и ниских износа. Ови подаци уистину нам говоре колико се тешко сналазе и како такве породице заправо живе. Многи од родитеља додатно раде у сивој економији или се неповољно задужују. Стога, иако је у Плану законодавних активности за 2023. годину. године планирано доношење Закона о доплатку за децу, у име клуба заступника СДСС-а, апелујем да се што пре приступи овој измени на начин да се коригује систем дечијих доплатака односно да спусти доходовни праг и повећа доплатке како би породицама односно деци осигурали безбрижније детинство – позвала је СДСС-ова заступница.

Подсетимо, крајем прошле године Влада Републике Хрватске донела је одлуку о финансирању школских оброка, превоза и уџбеника који би деци требало значајно да повећају услове образовања.

срби.hr