Сећање на Србе страдале у ратном Вуковару

Парастосом у храму Светог Николаја у Вуковару и полагањем венаца на гробљу “Алеја”, данас је одата почаст српским жртвама рата од 1991. до 1995. године, страдалима у овом граду. Традиционални парастос који се од 2009.  одржава друге суботе септембра месеца и ове године су организовали Веће српске националне мањине Вуковара и Градска организација Самосталне демократске српске странке.

Мањинско веће и странка стално се залажу за решење судбина несталих, да душе покојника почивају у миру као и да ми живи имамо свој мир и будућност, рекао је председник Већа и члан Извршног одбора вуковарског СДСС-а Зоран Роквић.

Венце су, међу осталима, положили представници удружења “Против заборава”, Заједничког већа општина, генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, градског и жупанијског мањинског већа, удружења пензионера, ДСС-а и бројни други.

Венац у име ГО СДСС Вуковар су положили и сенима покојника се поклонили уз председника Срђана Колара, председник жупанијске организације Душан Јецков те чланови вуковарског страначког огранка Илија Војновић и Теодор Ркман.

Иако је од завршетка рата прошло скоро тридесет година, не постоје прецизнији подаци колико је Срба страдало у ратним операцијама, посебно јесени 1991. у овом граду. Процењени број, што директно страдалих у ратним дејствима што као последица истих, креће се од неколико стотина па до 1 500!