Сећање на жртве “Десанта на Вуковар” 1944.

Потпредседница странке и саборска заступница Драгана Јецков, председник Извршног одбора Боро Ркман и први човек вуковарског СДСС-а Срђан Колар, положили су данас у Вуковару венац и одали почаст погинулима у савезничкој акцији “Десанта на Вуковар” из 1944. године.

Венци су положени  у Борово Насељу где је давне 1946. подигнут споменик ослободиоцима града, као и код спомен костурнице у близини вуковарске болнице.

Испред костурнице у којој су посмртни остатци 388 савезничких бораца; углавном војвођанских партизана и црвеноармејаца, амбасадор Руске федерације у РХ Анвар Азимов узео је лопатицу земље која ће бити уграђена у темеље Музеја руске војске који се ускоро почиње градити у близини Москве!

Сећање на неуспели десант Дунава код Вуковара и на бројне жртве те акције у партизанским јединицама и редовима руске Црвене армије, евоцирао је председник вуковарских антифашиста и члан Председништа Удружења антифашиста на држаном нивоу Лазо Ђокић.

Међу бројним делегацијама које су положиле венце били су антифашисти из Србије и БиХ, конзулица Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић, поменути амбадсадор Азимов, антифашисти Вуковара, Трпње и других околних места. Венас су у име Заједничког већа општина положили његов председник Срђан Јеремић, те Ђорђе Ћурчић и Винко Лазић, а почаст страдалима у “Десанту” одали су представници градског и жупанијског Већа српске националне мањине.

Обележавање 75-е годишњице ове акције завршено је академијом у дворани Лавослава Ружичке на којој је о значају “Десанта Дунава код Вуковара” као једне од операција у склопу “Сремског фронта” говорио историчар Зоран Јакшић.