СДСС на прослави 74 годишњице ослобођења Вуковара

Полагањем венаца и свечаном академијом, у организацији вуковарске подружнице Удружења антифашистичких бораца и антифашиста, јуче је прослављена 74 годишњица ослобођења Вуковара. Први дио манифестације одржан је код спомен-костурнице у центру града у којој је сахрањено 388 жртава Дудика, 155 бораца 5. Војвођанске ударне бригаде и 52 борца Црвене Армије погинулих крајем 1944. године приликом несупелог десанта на Дунаву.

 

Венце и цвеће положиле су бројне делегације и представници институција из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине. Међу њима и предсттавници Руске федерације. Венац Самосталне демократске српске странке положили су потпредседница Драгана Јецков, председник Извршног одбора Боро Ркман и председник вуковарског огранка Срђан Колар.

“Фашизам није ни прехлада ни грипа да се може прележати и залечити. Фашизам је опака заразна болест против које се и данас 70 и више година након другог светског рата, човечанство мора борити, рекао је предсједник УАБА Вуковар Лазо Ђокић. Додао је да антифашисти баштине  цивилизацијску тековину борбе за равноправност свих људи без обзира на нацију, веру или расу. Ми се боримо да различитост буде наша предност и позитивна снага, а не нешто што је проблем и нешто што развија мржњу и нетолеранцију, рекао је.  Присутнима се обратио и Фрањо Хабулин, предсједник УАБА-е РХ.

На свечаној академији близу 150 присутних одслушало је предавање на тему “За дом спремни – годину дана послије”, односно на примену “Документа дијалога” Већа за суочавање са прошлошћу којег је основала Влада Републике Хрватске.  Предавање уз видео презентацију одржао је председник Извршног одбора странке и члан вуковарске УАБА-е Боро Ркман.

 

 

О пробоју Сремског фронта и ослобођењу Вуковара говорио је учесник Зденко Дупланчић.

Свечаности су присуствовали бројни чланови и симпатизери наше странке на челу са председником Главне Скупштине др Војиславом Станимировићем.

Осим Вуковара Дан ослобођења прослављен је јуче у Илоку и данас у Борово Насељу.