СДСС на традиционалном народном збору у Перни

Педесет чланова и симпатизера наше странке са истока Хрватске, у оквиру програма “Стазама завичаја”,  јуче је учествовало на традиционалном народном збору у Перни на Кордуну. У организацији жупанијског мањинског вијећа, ЗВО-а, СДСС-а и Завичајног клуба Кодунаша и Банијаца “Милош Војновић” , знатан број “ходочасника”, прије свега из Борова, Мирковаца, Маркушице, али и Вуковара први пут је посетио Кордун и учествовао у народном весељу поводом Успења пресвете Богородице, храмовне славе овог села.

Осим присутва литургији коју је предводио надлежни парох Миле Ристић, на месту на којем је од 1776. па све до другог свјетског рата стајала црква, гости из Вуковарско-сремске жупаније положили су вијенац на спомен обиљежје подигнуто у трајно сјећање на око 500 Перјанки и Перјана страдалих од 1991. до 1945. године.

“Ови људи су заслужили да их не заборавимо и да не заборавимо оно за што су страдали. Међу тим именима видјећете и она иза којих је као старост жртве наведена бројка 1, дакле дјеца до годину дана старости, рекао је предсједник Извршног одбора Боро Ркман упознајући госте али и друге учесника комеморације о историјату и страдању села. Ркман, којему је Перна родно мјесто и мјесто одрастања из које је протјеран за вријеме Олује, илуструјући трагедију тог времена поменуо је страдање једногодишњег дјечачића из засеока Бакићи чије је тијело спаљено под “пеквом” (пека или сач оп.а.), да би потом пепелом као остатком тијела недужног дјетата усташки официр наказао чизме!!!

Осим упознавања са историјом села, народни збор је био прилика за весеље, пјесму, плес, сусрет са родбином и пријатељима али и за склапање нових познанстава и пријатељства.

У Перни која је данас у саставу општине Топуско живи нешто мање од 70 сталних становника, од петстотињак колико их је у селу било прије Олује. Напоменимо да их је пред други свјетски рат било око хиљаду и  500!!!

На путу до Перне, венац је положен на остатке Дубичких кречана код Хрватске Дубице, једног од стратишта у саставу логора Јасеновац. Тамо су о кречанама и људским трагедијама говорили замјеник начелника оштине Стево Тодоровић и предсједник нашег страначког огранка Жељко Радмановић.

Путнике добронамернике са истока у Двору је примио начелник општине Никола Арбутина. Том приликом је поклонио луксузну општинску монографију генералном секретару странке Данку Николићу и предсједнику Вијећа српске националне мањине Светиславу Микеревићу.

Такође прије доласка у Перну, учесници манифестације су посјетили православу цкву у селу Драготина код Глине гдје је такође био народни збор, а у Вргинмосту новоизграђени православни храм.

Осим Перне, Велика Госпојина је јуче прослављена у Доњим Кукурузарима, Гомирју, манстиру Крупа, Утињи, Негославцима, Маркушици и бројним другим мјестима.