Светосавске Славе и Академије

Бројне српске институције, Српска православна црква и школе обележавају Светог Саву – првог српског архиепископа, просветитеља, оца српске дипломатије и вишевековну моралну, световну и верску вертикалу у српском роду. За Савиндан, као и неколико дана пре и после 27. јануара, одржане су и биће одржане  одржане Академије, свечаности и прослављене школске и просветне Славе. Овогодишње слављење Светог Саве почело у четвртак у Слатини, а завршило синоћ  у Новој Градишки.

У Слатини на четвртој Светосавској академији бројним учесницима обратио се Јован Милановић професор Карловачке богословије и старешина саборног храма из Сремских Карловаца испричавши неколико речи о просветитељу и учитељу Светом Сави. Деца која уче веронаук у Цркви светих апостола Петра и Павла рецитовала су песме, а пригодну реч проткану стиховима Петра Прерадовића одржао је  дожупан Игор Павковић. Уследио је програм којег су својим наступима испунила културно уметничка друштва из Боботе (Етно група Ђурђевак), Силаша (Зора) и Слатине (Просвета). Међу бројним гостима и посетитељима академије били су саборска заступница Драгана Јецков, градоначелник Слатине Денис Острошић, председник Градског вијећа Дарио Врбаслије, заменици жупана Вировитичко-подравске жупаније Дарко Жужак и Игор Павковић, заменик жупана Вуковарско-сријемске жупаније Ђорђе Ћурчић, оснивач СДСС-а у овом крају Младен Кулић као и бројни представници разних нивоа Православне и Католичке Цркве.

Слатински парох Драган Гаћеша захвалио је свима који су организовали и учествовали на Академији. ”Након ове дивне вечери када прослављамо нашег великог светитеља заиста сам одушевљен и велика се срећа налази у срцу моме.  Пре свега што се народ окупио у великом броју. Овако нешто треба радити и чешће, да народ учи о својој вери, о своме народу, без обзира на веру, без икаквих страхова, без икаквих предрасуда као што је било вечерас чему сведочи присутност католика и представника Католичке Цркве. Заиста можемо рећи да је ово био један диван хршћански скуп у којем смо сви заједно могли да учествујемо, да молимо и да нешто ново научимо.”, рекао је Гаћеша.

У вуковарској гимназији јуче је одржана Академија и прослављена школска Слава којој је, у складу са традиционалним српским обичајима, кума била председница Већа српске националне мањине и чланица ГО СДСС Вуковар Мирјана Орешчанин.

Синоћ у вуковарској Основној школи “Синише Главашевића” кумови школске славе – Градска организација СДСС-а Вуковар ђацима су уручили поклоне. Међу њима и лаптоп који ће им омогућити лакше усвајање знања, пре свега у настави на српском језику и ћириличном писму.

Своју Славу прославили су и чланови ВСНМ-а Сиска и сисачког подоодбора “Просвете”, те Просветин пододбор у Вргинмосту, а први пут од далеке 1935. године име срспког просветитеља слављено је у Пожеги!!!

Свети Сава јуче је слављен и у Загребу где је водство “Просвете” са својим пријатељима прославило Крсну Славу.

Синоћ је име и дело Растка Немањића – Светог Саве слављено на централној Академији за Пакрачко-славонску епархију СПЦ-а у Новој Градишки.

 

инф.сл/радио Слатина

фото: Драгана ЈЕЦКОВ/Светислав МИКЕРЕВИЋ/Никола ИВАНОВИЋ/Винко ЛАЗИЋ/Дејан МИХАЈЛОВИЋ