СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ОСИЈЕКУ

Традиционална светосавска академија у организацији Епархије осечкопољске и барањске ове године по први пут је одржана у Осијеку и то у Дечијем позоришту „Бранко Михаљевић“ у Доњем граду. Сама академија одржана је по благослову епископа осечкопољске и барањске епархије Г. Лукијана, а отворио је владика сремски Г. Василије поздравивши све присутне, али и истакавши значај лика и дела Светог Саве.

– Личност Светог Саве је дубоко укорењена у сваком православном Србину, јер је Свети Сава највећи кога је родила српска мајка

О Светом Сави беседио је протојереј-ставрофор Михајло Марјанац, парох дарђански и архијерејски намесник барањски. У уметничком програму учествовали су свештенички хор Епархије осечкопољске и барањске, камерни састав Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“, те рецитатори вуковарске Гимназије.

 

Светосавка академија у организацији Епархије осечкопољске и барањске одржана је по први пут у Осијеку, а уопште ово је прва светосавска академија одржана у овом граду од 1940. године. Академији је присуствовао и председник СДСС-а др Војислав Станимировић, затим потпредседници Миле Хорват и Драган Црногорац, потпредседник Скупштине Ђорђе Ћурчић, заменик жупана ОБЖ Јован Јелић и други.