Руњанин је створио историјску спону између два народа

“Јосиф Руњанин много је задужио и Хрвате и Србе. Није се никад одрекао српског порекла и православне вере, а љубав је поклонио и хрватској држави и народу. Он је искрено веровао у јужнословенску слогу и братство, у заједништво српског и хрватског народа. Нажалост отргнут је из сећања, а мало и незграпан у контексту данашњих српско-хрватских односа, али можда и овај симболичан догађај буде сигнал да једни друге боље чујемо и разумемо, да причамо о будућности, уздајући се у најбоље примере из прошлости, као што је Јосиф Руњанин” – рекао је градоначелник Новог Сада Игор Вучевић.

Он је нагласио да Град Нови Сад негује културу сећања те да су у том контексту обновљени бројни надгробни споменици, попут оног Светозару Милетићу после седам деценија, потом споменика ”Породица” на Кеју жртва рације и спомен гробља на Новом гробљу.

Председник Српског народног вијећа и СДСС-а Милорад Пуповац оценио је да је обележавање ове годишњице важно за Србе у Хрватској и Хрвате у Србији, зато што је Јосиф Руњанин створио историјску спону између два народа.

Председница Хрватског националног вијећа у Републици Србији Јасна Војнић истакла је да, као Србин који је компоновао хрватску химну, Јосиф Руњанин својим примером поучава да припадници националне мањине треба да дају свој максималан допринос држави у којој живе, али и да чувају свој национални идентитет. Како је изјавила, порука његовог живота је да народи могу стајати заједно и започети нове пројекте за добру будућност.

текст и фото: rtv.rs/