Ркман на “фокус групи” Хрватског правног центра на тему миграција

Самостална демократска српска странка проблематиком миграција и интеграције “миграната” бави се већ близу тридесет година, далеко пре него је Европу 2015. захватила мигрантска криза, рекао је јуче у Загребу учествујући у “фокус групи” Хрватског правног центра, председник Извршног одбора Боро Ркман. Појаснио је како је ријеч о “мигрантима” који су хрватски држављани односно српски прогнаници који се и данас, близу три деценије од прогонства,  сусрећу са бројним проблемима интергације у хрватско друштво.

“Наша политичка опција подржава легалне путеве доласка и интеграције миграната у Хрватску, јасно оних којих Хрватску виде својим избором, при чему је значајна улога како државе тако и органзација цивилног друштва, али приоритет нам је остварење статусних и других права оних људи чији су корени овде присутн више векова и који, уколико се желе вратити и потпуно интегрисати у друштво, наилазе и даље на препреке”, рекао је.

Фокус група у којој су учествовали представници парламентарних странака одржана је у оквиру пројекта “Комплеманетрани путови за приступ међународној заштити у Југоисточној Европи”. Пројект води Хрватски правни центар у сарадњи са сродним организацијама из Словеније и Бугарске.

У овом својеврсном “округлом столу” којег је модерирао доцент Филозофског факултета Драго Жупарић, осим Ркмана као представника СДСС-а, учествовали су Далија Орешковић из “Можемо”, Ведран Бабић представник СДП-а и Гордан Босанац – “Загреб је наш”.