Ркман на традиционалном “Сусрету Маличана”

Предсједник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман присуствовао је јуче традиционалном завичајном “Сусрету Маличана” у селу Маличка код Топуског. Ово је четврта година за редом да се окупљају Маличани како они који стално живе овдје тако и њихови комшије и рођаци који су у избјеглиштву након рата или деценијама у економској имиграцији.

Њих седамдесетак, углавном који живе расијани по свијету, а највећи их је број у Србији, уз двадесетак сталних становника читав дан и до дубоко у ноћ евоцирали су сјећања, распитивали се за родбину и комшије, али и пјевали, плесали и весели се. Осим дружења била је прилика и да многобројни избјегли Срби обиђу своја имања и запале свијећу на гробовима предака.

И ове године домаћин дружења били су угледни домаћини Миливој и Јелена Јањанин. Миливојев син Предраг у знак сјећања на овогодишњи сусрет сваком од учесника поклонио је завичајним етно мотивом интонирану мајицу!

На почетку дружења поздравне ријечи упутио је Ђуро Шапић, оснивач СДСС-а у овом крају, а поздравне ријечи комшијама нису изостале ни од Ркмана. “Срећан сам што сте наставили ваша дружења и посебно радостан што доводите своју дјецу и унучад. Битно је да без обзира да ли су рођени у Београду, Новом Саду, Аустрији, Шведској или Њемачкој, знају за своје коријене и када стасају у зреле људе да обилазе, барем повремено, своје огњиште”, рекао је.

Уз остале госте и узванике међу својим Маличанима био је у приватној посјети и актуелни Генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић који је по оцу Маличанин и дјетињство је проводио у селу!

Маличка село смјештено испод источних падина Петрове Горе данас живи са свега двадесетак својих сталних становника.