Пуповац, Хорват, Милошевић и Блануша на предизборном скупу у Србу

Троје кандидата за српске заступнике у хрватском Сабору, на предстојећим парламентарним изборима, одржали су предизборни скуп у Србу, 26. августа са почетком у 16 часова. У двочасовном разговору са мјештанима Срба, личког мјеста које је у посљедњих неколико мјесеци било у жижи јавности због протеста хрватске деснице око обиљежавања Дана устанка,  кандидати СДСС-а представили су рад странке у посљедњих двадесет година,  актуелне проблеме са којима се српски народ у Хрватској и данас сусреће, те једини могући пут до остварења законом прописаних права мањина.

image-0-02-01-ed524bdaf716b40ee2f78cc93d9172ff64bc603d77f4f90451860f82c455a4d8-V

Замјеник градоначелнице Грачаца, Милан Танкосић, координирао је скупом у Србу, те позвао своје сумјештане да у што већем броју изађу на предстојеће изборе, али и да се већ сада спремају за локалне изборе наредне године, да дају подршку својим политичким представницима јер је Сабор једино мјесто гдје се њихов глас може јавно чути.

Иако су већ упознати са његовим досадашњим радом на простору Лике, Борис Милошевић је поново упознао мјештане Срба са својим досадашњим ангажманом, те нагласио како је сада од велике важности, за све,  да Срби изборе мјесто за своја три заступника који ће чинити „клуб заступника“, образлажући мање упућенима шта то заправо значи.

image-0-02-01-c2754231398e745ad15a9d4cf840e2c107b374be4c6862075e7139e54b116495-V

„Ми се морамо борити за права мањина која нам по Закону припадају. Као човјек из те струке,  познавајући добро важеће законе, морам нагласити да је избор тројице нас, који би чинили Клуб заступника, од изразитог значаја како би се исти закони поштовали, умјесто да се крше и не примјењују регуларно. Све што стоји на папиру, ако нема оних који ће се за исто залагати, закони ће и даље остати „мртво слово на папиру“. Знам да је свима вама најбитнија економија, начин како да преживите и опстанете у овим крајевима. Слажем се да је то тако, али ми више немамо времена чекати боља времена и чекати своја права. Битна нам је економија, али ништа мање нам нису битна стамбена питања, повратак и обнова имовине, право на језик и писмо. Прошао сам сада кроз Доњи Лапац који има двојезичне табле, и сматрам да тако треба да буде у сваком мјесту, гдје то право можемо конзумирати. Тако је и са школама и осталим установама у Хрватској. Зато, ово што нам предстоји је заједнички пут и заједничка борба, вас на терену, и нас који се те обавезе прихватамо“, рекао је Борис Милошевић.

image-0-02-01-8606906f07507b2fecca6b7fc930274ba736a43b8292a7527878f0726a8f13c4-V

Уз Милошевића, присутне је поздравила и његова замјеница Весна Блануша, која је пореклом везана за лички крај.

„Моја мајка се вратила у Лику и данас живи овде. Надам се да ћу и ја, у неком наредном периоду, свој живот фокусирати на овај крај, боравећи овдје. Знам ваше проблеме, знам потенцијал овога краја и зато се одговорно прихватам обавезе да вам помогнем да сви заједно нађемо начин да овај крај оживимо, нагласила је Блануша.

Миле Хорват подсјетио је све на досадашњи рад и дјеловање СДСС-а, бројност општина у којима српски представници имају већину, велики број чланова странке који се годинама ангажују у својим локалним заједницама, али и упозорио на опасност од ситуације да се поједине општине у будућности „угасе“ уколико не буду могле саме да се одржавају.

image-0-02-01-b8d62edaa7519ccf12e38e03cb87bbe509cf6032b83c40884da0878365d61ebf-V

„За двадесет година урадили смо много тога, али , на жалост, много је посла недовршеног који нас тек чека. На првим изборима борили смо се да сачувамо оно мало људи што је послије рата остало, да створимо неко језгро. Борили смо се да остваримо перспективу за повратак људи, и морамо то радити и даље. Сада смо дошли у ситуацију да имамо преко 10 000 чланова странке, општине са нашим начелницима, дожупане и жупанице у Хрватској. То је битан политички капитал и одређена сигурност, али још увијек нисмо довољно моћни да вратимо струју у сва наша села, обновимо имовину и значајније ријешимо стамбено збрињавање. Залажемо се, и залагаћемо се, да се у све средине равномјерно улаже, јер је то првенствено важно за опстанак наших мањих општина. Ако се у Хрватској донесе Закон о укидању истих, јасно вам је да ће прве страдати оне наше са мањим бројем становника, оне које нису у могућности саме да се одржавају. А да је све могуће, најбоље вам свједочи примјер о укидању или смањивању средстава нашим институцијама попут  Привредника, Просвјете, СНВ-а, ЗВО-а.“, рекао је Хорват.

Свака средина је подједнако важна, и у свакој треба створити представнике који ће се за исту залагати, иначе ће све остати само на обећањима, сматра Милорад Пуповац, те истиче важност Срба који је последњих мјесеци био под посебном лупом јавности.

„Срб треба да буде комплекс какав је замишљен, спомен и гаранција слободе и опстанка. Свједоци сте шта се овдје дешавало у посљедње вријеме , и тога да ми нисмо одустали од своје истрајности да се истина сачува као истина, а не да се претвори у њену контраверзију, унаточ настојањима многих.  Умјесто да се ова места сачувају као симбол слободе, данас се међу људима сије страх, причају искривљене верзије а народ застрашује. Умјесто развоја, оживљавања, повлачења доступних средстава која треба улагати користећи све доступне фондове, ми смо приморани да расправљамо о томе да ли је један народ „шака јада“ или не. Задњих неколико година, у нашој земљи поново говоре лоши гласови прошлости. Ми томе морамо рећи не, а уједно наћи наћи начин како да задржимо и заштитимо наше људе, нарочито младе који све чешће одлазе. Наш посао је да, након ових избора, мијењамо ту политику која нам није наклоњена, да људе усмјеримо како доћи до средстава којих има, за њихову добробит али и читаве заједнице. У регистру имамо око 17 000-18 000 људи којима нису исплаћене заостале пензије, и још увијек чекају да се то ријеши. Они су, а таквих има и овдје међу вама, обесправљени, неједнаки и презрени, рекао је Пуповац.

image-0-02-01-8ba06c9a82ed9c9ae06f651708cd989a34c6a1466f8e5440edc97fd60d0443d5-V

Након скупа, кандидати су још неко вријеме остали у разговору са присутним мјештанима, те покушали дати одговоре на питања која већином представљају заједнички проблем у овим личким крајевима.

Скупу је присуствовао потпредседник Главне скупштине странке и замјеник вуковарско-сријемскога жупана Ђорђе Ћурчић.

текст и фото: Васка РАДУЛОВИЋ