Промовисана књига “Писмо ти пишем” Маре Бекић-Војновић

Синоћ је у Српском културном центру у Вуковару, промовисана књига “Писмо ти пишем” ауторице Маре Бекић-Војновић. Промоцији је, међу осталима, присуствовао председник Извршног одбора странке Боро Ркман.

Нова књига у издању Друштва за српски језик и књижевност, а укупно пета у продукцији Друштва, је својеврстан “зборник” у којем су садржане основе поетског и прозног стваралаштва Срба у Хрватској. Тако је у књизи, међу осталима, представљено стваралаштво Владана Деснице, Симе Матавуља, Станка Кораћа, Саве Мркаља, Григора Визета, али и Вука Караџића, Његоша и бројних других великана.

Бекић-Војновић пензионисана професорица српског језика, осим представљања књиге, осврнула се на “књигоцид” у којем су из библиотека широм Хрватске током рата избачене или на други начин страдале књиге српских аутора или оне штампане на ћирилици. “Страдали су чак и екавцски или ћирилични преводи светски познатих дела, рекла је ауторица.

Посебно је говорила о напорима против својатања српских аутора из Хрваске и негирања њихове националне припадности како од стране институција културе тако и државе!

Промоцији су присуствовали СДСС-ов већник у Градском већу Вуковара Зоран Рокнић, Илија Војновић члан Извршног одбора Месне организације “Сајмиште”, први председник вуковарског градског већа након реинтеграције Марко Чепрња и бројни други. Промоцију је отворио директор СКЦ-а и члан Главног одбора СДСС-а Срђан Секулић.