Пријетили им, а Кордунаши и Банијци ипак одржали завичајну вече!!!

У организацији Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић” у Вуковару је у петак навече под јаким полицијским обезбеђењем одржало традиционално кордунашко-банијско вече. У музичком делу програма наступио је вокални солиста Бране Паић.

Председник Завичајног клуба Боро Ркман навео је да су организатори попустили под притиском јавности и дела институција и отказали наступ Момчила Станића Моме, пре свега због безбедности 200-тињак окупљених гостију. Он је истакао да ниједно овакво окупљање, које се организује већ годинама, није изазвало овакав интерес „одређеног дела хрватске јавности, срећом, мањинског, а не већинског дела, који не трпи ништа што је друго и ништа што је другачије“. Ркман истиче да они не желе неугодности и тензије и да су зато испоштовали препоруке надлежних институција и отказали наступ спорног музичког извођача.

По завршетку манифестације исказао је задовољство атмосфером и расположењем свих учесника. “Показали смо да смо људи који се знају веселити, који се знају пјесмом и емоцијама вратити у завичај. У културолошком смислу оним што смо донијели из нашег завичаја и што оваквим манифестацијама чувамо нисмо никому ко је добронамјеран опасност. Напротив својом традиционалном културом и обичајима оплемењујемо укупи културни миље не само Вуковара већ и читаве државе.

Неки су на нашу културу ишли ђоном и пријетили нам тражећи не само отказивање извођача већ и читаве културно забавне вечери. Очекивали су ваљда да ћемо бити неразумни и насјести на оно што прижељкују и што им је био циљ. За тензије су потребне најмање двије стране. У нама нису нашли, нити ће икада имати овакву врсту “партнерства”!

У име организатора поздравио је дискретну полицијску заштиту учесника манифестације нагласивши како ни током припрема манифестације,од момента када су се појавиле овакве врсте ултиматума и пријетњи па све до њеног краја, нису били у дилеми око уважавања сугестија надлежних институција.

Манифењстацији су присуствовали представници Завичајног клуба Озрена и Посавине из Борова, Удружења Банијаца и Кордунаша из Београда, Коријени из Сомбора, представници завичајног удружења из Голубинаца, замјеник вуковарско-сријемског жупана Ђорђе Ћурчић и бројни други гости.

Одређени десни и ултрадесни кругови хратског друштва тражили су интензивно од понедјељка забрану наступа Момчила Станића пријетећи демонстрацијама више стотина својих истомишљеника испред ресторана “Морнар” и могућим насилним прекидом манифестације.

Милош Војновић по којем Завичајни клуб носи име рођен је на Кордуну, а био је један од лидера српске заједнице током мирне реинтеграције. Уз остало био је први предсједник Заједничког  вијећа општина те оснивач и потпредсједник СДСС-а. Умро је 2002. године.