ПРЕЗЕНТАЦИЈА КООПЕРАЦИЈЕ У ОВЧАРСТВУ

prezentacija kooperacija web

prezentacija kooperacija webСИСАК, 10.12.2015. – У сарадњи са турско-њемачким пословним партнером Чемом Устанрудном, замјеник жупана Сисачко-мославачке жупаније Боро Ркман данас је у Сиску организовао презентацију кооперације у овчарству. На Банији и Кордуну доста људи се бави овцама, али неорганизовано и умјесто да сарађују једни другима су конкуренција.

Двадесетак слушаоца презентације, међу којима и знатан број чланова и активиста СДСС-а, али и припадника већинског и других мањинских народа – имало је из прве руке прилику чути шта значи партнерски кооперативни однос у производњи овчијег меса и како се промјењен начин производње у кратком времену позитивно одражава на кућни буџет.

У читавом ланцу кооперације најбитнији је сегмент обезбеђен пласман свеукупног броја произведених јањади са дефинисаном откупном цијеном у року од пет година, овчјег меса али и вуне и измета првенственио на турско и њемачко тржиште! Осим пласмана јањади, за овдашње пољопривреднике отворена је могућност производње хране и продаје сијена, силажног кукуруза и других култура предузећу “Солис” д.о.о чији је Чем власник. На такав начин би се и сада зарасле обрадиве површине култивисале, а знатан број незапослених нашао би извор прихода.

Пројект кооперације неколико година дјелује у Копривнико-крижевачкој жупанији.

 

{gallery}Gal76:::0:0{/gallery}