Представници странке на светосавским свечаностима

Представници странке данас су у бројним срединама честитали Славу организацијама у култури и просвети те другима који славе име Растка Немањића – Светог Саве.

Честитајући у Сиску, Славу Већу српске националне мањине и пододбору Просвете, председник Извршног одбора Боро Ркман рекао је како су у другој половини прошлога века Срби мало учили и научили, о како је рекао “највећему од највећих у српскоме роду”!

“Учили су нас у школама о хрватским краљевима од “столећа седмог”, морали смо знати имена свих египатских фараона као и све станице Одисејева путовања, али о некоме ко је толико задужио српски род – ни слова нас нису учили”! Свечаре и њихове узванике упознао је са чињеницом о којој се врло мало зна да је химна Светом Сави какву је данас познајемо први пут јавно изведена у селу Перна које је данас у саставу управо Сисачко-мославачке жупаније и то 1856. године!!! Химну је са црквенославенског, народу тешко разумљивог језика, прилагодио прота Никола Беговић, који се у 19 веку, као и Растко Немањић у 14-ом борио за српску културу и идентитет.

У Вуковарском храму “Добра вода”, председник вуковарског СДСС-а Срђан Колар данас је деци поделио пригодне светосавске пакетиће и са поносом слушао дечје “декламовање”.

Пакетићи су у организације странке подељени и у Тењи Осијеку а чланови СДСС-а учествовали су у свечаностима и у Окучанима, Кнежевим Виноградима и другим местима.

Сећање на оснивача Српске православне цркве, просветитеља, пионира српске дипломатије, реформатора, миритеља – Растка Немањића, академијама и осталим манифестацијама биће настављено наредних дана.