Представници странке на Слави бјеловарског мањинског вијећа

Срби Бјеловара нису ту од јуче.  Близу 500 година заједно са хрватским и осталим народима, уграђујући своје знање и потенцијале, стварамо  боље друштво. Рекао је ово јуче у порти храма Свете Тројице у Бјеловару у славској бесједи, предсједник Вијећа српске националне мањине Града Бјеловара Вања Фицнар. Јуче су на велики хришћански празник Силаска Светог духа на апостоле, бјеловарско Вијеће, свештенство на челу са надлежним парохом Стефаном Максимовићем, Срби Бјеловара и њихови гости прославили крсну и храмовну славу.

Међу двјестотињак учесника – свечара, славској свечаности су присуствовали предсједник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман, замјеник Бјеловарско-билогорског жупана Саша Лукић, предсједник нашег жупанијског огранка Милан Радаковић, оснивачи странке у овом крају Гојко Ћурувија и Перо Радосављевић те бројни други страначки представници и активисти. Осим предсједавања младом екипом мањинског Вијећа изабраном недавно, Фицнар је и члан централног Извршног одбора СДСС-а као представник Бјеловарско-блогорске жупаније.

Посебно емотиван тон славској атмосфери дали су чланице и чланови КУД-а “Свети Сава” из Баљалуке, а у склопу славских свечаности у културном центру “Павле Соларић” у Бјеловару отворена је изложба старих црквених кљига пронађених у бјеловарској и неколико околних цркви. Међу њима и руком писани записник Црквеног одбора из 1771. године!!!

Храм Свете Тројице у Бјеловару изграђен крајеm 18 вијека , након храна у Плашком, највећи је храм Српске православне цркве на територију Хрватске.