Председништво задовољно изборним резултатима

Председништво Самосталне демократске српске странке на јучерашњој седници у Врховинама, оценило је задовољавајућим резултате које је су странка и њени кандидати постигли на недавно одржаним локалним изборима.

“Резултат је генерално бољи у односу на пре четири године. Нисмо изгубии ни једну општину коју смо имали, али са друге стране нисмо добили ни једну нову општину којом управљамо. Већи је број наших чланица и чланова у представничким телима општина, градова и жупанија, као и генерално повећан број гласова које смо за одређене нивое избора остварили, оцењено је.

Број већника биће и увећан на допунским изборима за националне мањине у оним срединама у којима није остварена заступљеност на редовним изборима и то је новум овог изборног процеса. А управо допунски избори били су једна од тема седнице Председништва, јер ће они, што се српске националне мањине тиче бити расписани за 37 општина, 16 градова и 8 жупанија у којима је у “расподели” укупно 74 мандата.

У циљу квалитетне припреме за допунске изборе, уз остало, Председништво је јуче задужило Извршне одборе жупанијских организација да у наредних 15 дана одрже своје сједнице. На њима треба да се види стање у постојећим организационим облицима у оним срединама у којима ће бити одржани допунски избори. У оним срединама у којима странка нема огранке, њих треба или основати или пронаћи поверенике који би водили процес. Жупанијски извршни одбори, уз наведено, треба да осмисле модел кампање, искристалишу страначке кандидате, те да процене који би се политички конкуренти евентуално могли појавити са својим кандидатима припадницима српске националне мањине.

Седница је имала карактер проширене јер су јој присуствовали актуелни и бивши председник Личко-сењске жупанијске организације Милан Узелац и Никола Лалић, начелник општине Врховине и домаћин седнице Милорад Делић, представници “Просвете” и други заинтересовани.

Седница председнишва странке одржана је у склопу дводневног тематског саветовања Председништава српских организација; СДСС-а, Српског народног већа, Заједничког већа општина и СКД “Просвета” које се одржава у кампу “Big bear” у Доњем Бабином Потоку поред Врховина.

Централне теме саветовања су допунски избори и припреме за попис становнипштва.