Председништво верификовало кандидацијске листе

Председништво Самосталне демократске српске странке на јучерашњој седници одржаној у Вуковару разматрало је изборне листе кандидата СДСС-а за позиције у извршним и представничким телима јединица локалне самоуправе и регионалне управе. Пред Председништом је било стотињак изборних листа приспелих од готово свих страначких огранака у РХ, од чега је преко 90% самосталних кандидацијских листа наше странке.

“Задовољни смо приспелим кандидатурама јер су на њима квалитетни кандидати и кандидаткиње као и због чињенице да су готово све наше организације испоштовале рок који је дао Главни одбор да листе у централу странке стигну до 15 априла”, рекао је председник странке др Војислав Станимировић. Исказао је посебно задовољство јер је на готово свим пристиглим кандидатурама испоштована партиципација подзаступљеног спола од најмање 40% истакнутих кандидатура на листи – односно колоквијално речено испоштована је законски гарантована “женска квота”!

Поштујући аутономију страначких огранака тек у минималном броју случајева Председништво је интервенисало и упутило додатне сугестије организацијама. Једна од таквих “интервенција” је била на листи за представничко тело односно Општинско веће у Хрватској Дубици јер је на кандидацијској листи био недовољан број мушкараца!!! Подсетимо, закон налаже да на листи подзаступљени спол, без обзира радило се о женама или мушкарцима, мора учествовати са најмање 40 процената!

Од стране Председништва оверене кандидацијске листе у најкраћем времену биће враћене општинским, градским и жупанијским организацијама како би приступиле процесу прикупљања поптиса и осталих радњи неопходних за предају кандидатура и почетак кампање.