Помен за невино убијене у Иванцима, селу којег више нема!!!

У Иванцима, селу које је некад постојало на потезу Тованик-Винковци у близини данашње Илаче и Шидских Бановаца дана су су положени венци и служен помен за стотињак невино побијених мештана током другог светског рата.

На спомен костурници у којој су сахрањени посмртни остатци 73-оје мештана међу којима и деце која нису ни крштена па нису имали ни имена и педесетак погинулих партизана, помен је служио бановачки парох Никола Гвозденовић.  Венце у име организатора Удружења Иванчана положио је иницијатор окупљања Славко Косановић, заменик начелника општине Стари Јанковци Синиша Шуша (СДСС), те Лазо Ђокић и Ђорђе Ћурчић – председник вуковарских антифашиста и заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније.

Ово је први комеморативни скуп у сећање на убијене мештане и погинуле борце НОР-а, организован у Иванцима после 30 година!!!

Комеморација је настављена у Шидским Бановцима у којима се окупљенима обратио Славко Косановић, Лазо Ђокић и Ђорђе Ћурчић. Надахнут недавно одштампаном књигом Славка Косановића – “Иванци”, присутнима је говорио и председник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман. “Данас смо били у селу којег физички више нема. Али уроњени у величанствену тишину могли смо чути некдашње мештане, могли смо чути безбрижну дечју грају пре рата, страх мештана током рата, чути јауке и осетити бол краја новембра 1943. када немачки тенкови газе, а немачки и усташки војници убијају редом сељане који су се у селу затекли. Али могли смо чути и победничку партизанску песму овог села које је ратне године живело као оаза слободе окружено смртним непријатељима, дојучерањим комшијама, рекао је Ркман.

Живело, али нажалост не и преживело!!!

Након што је 1943. године село уништено, у њему готово и није било живота. Иванчани су расељени широм винковачког, вуковарског и шидског краја. Било је неких појединачних покушаја повратка у село, а последња “лампа” се гаси почетком 60-их година прошлога века!

СЛАВКО КОСАНОВИЋ

Данас у Иванцима нема остатака нити једне једине од некдашњих 80-ак кућа. Остала је једино спомен костурница саграђена пре четврдесетак  године. Остала је и некдашња цеста која је била “Горњи шор” Иванаца.

Иванци, данас у општини Товарник, на потезу од Товарника ка Винковцима удаљени два киломера од Илаче и око пет од Бановаца, постојали су свега 20-ак година. Насељени колонистима, српским солунским добровољцима са Кордуна и Баније, Лике и дела Далмације по завршетку Првог светског рата, нестали су завршетком другог светског крвопролића!

Дуго године након што је село угашено, поред споменика је времену одолевала једна једина кућа као подсетник на некдашње село. Данас ни ње нема, а намера је Удружења баш на месту те куће које је пркосила и времену и људима лоших намера, да се сагради спомен комплекс у знак вечног сећања на једно село којег више нема и његове мештане! Такође, расељени Иванчани имају намеру да уз помоћ представника српских и других институција обнове споменик са којег су небригом актуелне власти државе која се декларативно темељи на антифашизму, уз остало, украдене и уништене плоче са уклесаним именима страдалих.