Петровданска свечаност у Слатини

Стотињак узваника и пријатеља синоћ је у Слатини на свечаној сједници чланицама и члановима честитало Петровдан – крсну Славу Вијећа српске националне мањине Града Слатине. Предсједник Вијећа Миленко Обрадовић нагласио је како је овој институцији, која наставља од прољећа рад у новом сазиву, кључни задатак наставак радова на изградњи Српског културног центра у Слатини. Темељи Центра изливени су прије неколико дана, а уочи храмовне Славе слатинских Срба – Светих апостола Петра и Павла.

 

Славске честитке, међу осталима, упутили су предсједник Извршног одбора странке Боро Ркман, предсједници Жупанијских организација наше странке; Вировитичко-Подравске Игор Павковић, Бјеловарско-билогорске Милан Радаковић и Пожешко-славонске Никола Ивановић. Пригодне ријечи у име Вировитичко-подравског жупана упутио је тајник Жупаније Иво Хорват, а посебно надахнуту бесједу свечарима изговорио је мјесни парох Драган Гачић.

“Има доста симболике у оному шта значи име Вашег светца заштитника и у оному за шта се залажете. Петар на грчком значи стијена, и заиста не само ви у Слатини, већ и читава наша заједница мора да буде чврста и монолитна као стијена да би у братској слози и заједништву могли одговорили на бројне изазове очувања националног, вјерског и културног идентитета”, рекао је Ркман.

Значајан број чланица и чланова Вијећа су истовремено чланови и симпатизери Самосталне демократске српске странке, а предсједник Вијећа Миленко Обрадовић је и први човјек СДСС-а у Слатини!

Петровданска свечаност у Слатини наставља се данас литургијом и великим народним збором у порти храма.