Пензионери Борова Насеља срдачно дочекали СДСС-ове кандидате

Кандидати СДСС-а на предстојећим парламентарним изборима Милорад Пуповац, Миле Хорват и Борис Милошевић, као и њихове заменице Драгана Јецков и Весна Блануша, представили су се јуче бирачима Борова Насеља. У тамошњем Дому пензионера окупило се 60-так припадника треће животне доби који су срдачно дочекали и поздравили СДСС-ове кандидате чија се имена налазе на листи српске националне мањине у 12.изборној јединици под редним бројевима 2,5 и 6.

“На ове изборе излазимо с поруком да се чује гласно и јасно да смо против произвођења страха јер је у протекло време било превише оних који су радили на томе да застраше људе, а посебно да застраше припаднике српске заједнице. Наше је да свим људима без обзира где живели, овде у Вуковару, Загребу или у Пули, осигурамо исти осећај , а то је да не живе у страху од порука које ће чути с телевизије, политичких говорница или проповедаоница. Након толиких година време је да почнемо живети за мир и у миру, а да ратне реторике и ратне кампање које се свако мало обнављају буду иза нас и да људима нико не прети, као што се у августу претило да посао није завршен до краја и то на службеном месту и у службеном програму”, рекао је Милорад Пуповац и додао да Хрватска и Срби у Хрватској требају нови почетак јер се, како је нагласио, у протеклих пет година Хрватска окренула према прошлости и одрекла се своје будућности.

“Уместо да се заједно са свима укључујући и Србе у Хрватској гради мир, толеранција и једнакост међу грађанима, протеклих пет година догађало се обрнуто . Оно што је била наша обавеза и обавеза државе у правима без обзира да ли се ради о обнови, стамбеном збрињавању, конвалидацији радног стажа, неисплаћеним пензијама, развоју повратничких средина или остваривању свих облика мањинских права укључујући право на службену употребу језика и писма и права на школовање и регистрацију школа, нисмо могли направити зато што је земља ушла у немирно раздобље, у раздобље производње нетолеранције, у којем се доказивала да може створити будућност на лошој прошлости”, истакао је Пуповац.

naselje1

 

“Наш задатак је да од јесени стварамо политику и политичке савезе који ће Хрватску усмерити према будућности, који ће је вратити на оно место где је стала, а стала је у 2012. години када је постала чланица ЕУ и заборавила на то шта је потребно да чини као чланица Европске уније. Од јесени ћемо се усмерити на то да она права која нису остварена буду остварена, укључујући и права на пензије од 1991. до 1995. или 1997. године , како за коју категорију”, поручио је Пуповац оклупљеним пензионерима. Додао је да ће се СДСС-ови будући саборски заступници посветити развоју повратничких средина које се, како је напоменуо, додатно девастирају неулагањем и небригом државе те да ће се залагати да држава поштује мањинска права и оно што пише у Уставном закону и свим другим законима који регулишу мањинска права.

“А то ћемо постићи тако што ћемо учинити да нас требају. Тако што ће три мандата СДСС-а као и мандати осталих националних мањина бити важни за састављање и функционисање Владе као што су били важни и пре десет или пет месеци, али ми смо рекли не, јер је та Влада водила наопаку политику. Не само да није имала разумевања за мањине него је водила антимањинску, пре свега антисрпску политику. Ми хоћемо да обновимо наш утицај и да осигурамо партиципацију јер само тако можемо остварити циљеве”, поручио је Милорад Пуповац.

“Када смо од 2003. до 2012. били укључени у систем одлучивања и држава је напредовала, а онда је неко овај путоказ који показује како се долази до Вуковара окренуо за 180 степени. Неке политичке странке су тај знак окренуле и од Европске уније и од саме Хрватске. Ни њом се нису бавили, јер би се у суротном бавили институцијама, уређењем државе и економијом, а не би се бавили ћириличним писмом, јер је то само једно од писама које људски род познаје, једно од писама хришћанских цивилизација и једно од писама које завређује да буде признато и прихваћено”, казао је Пуповац и додао да “нити ми, нити Хрватска не смемо дозволити да изгубимо наредних четири или пет година, нити један дан јер смо их много изгубили” те позвао окупљене да изађу на изборе.

“Позивам вас да нас подржите, да покажете да имамо снагу, не само снагу у нашој вештини и вољи да радимо, него снагу која произлази из ваше подршке, ваших питања и ваших захтева”, поручио је Пуповац.

naselje2

Осврнуо се и на противкандидате који СДСС сматрају одговорним за то што Срби у Хрватској данас осећају страх.

“Ми смо одговорни? Па то нам говоре и десничари у Хрватској кад год укажемо на неки проблем. Знамо ми ту замену теза, али је не очекујемо од људи који су до јуче били с нама у странци, који су и посао и позиције добили захваљујући СДСС-у. Уместо да су се заједно с нама борили против политика које производе страх и неједнакост, они немају другог посла него да оптужују и нападају нас. Не нападају ни ХДЗ, ни ХСП, него СДСС”, рекао је Пуповац.

Драгана Јецков, заменица кандидата Милета Хорвата је истакла да је СДСС препознао важност и улогу жена у политици и захвалила што јој је указана част и поверење да учествује на изборима. Посебно се обратила женама које су , како је напоменула, вишеструко дискриминисане како због полне и старосне, тако и националне припадности.

“Због свега онога што нам се догађало протеклих година, говора мржње и отворене агресије према српском народу потребно је да имамо три заступника. Уверена сам да ћемо их имати, али је битно да изађемо у што већем броју да би им на тај начин дали апсолутни мандат да нас заступају јер то неће учинити нико, ни леви, ни десни. Нико други нас неће ни саслушати, а камоли покушати да реши наша права и захтеве”, поручила је Јецков. Кандидат Миле Хорват из Барање је обећао да ће саборски заступници СДСС-а учинити све што је у њиховој моћи да се остваре права пензионера на поврат пензија, а окупљеним пензиoнерима обратили су се и кандидат Борис Милошевић и његова заменица Весна Блануша из Шибенско-книнске и Приморско-горанске жупаније који су дошли у мајицама са слоганом “Гласно и јасно против страха” исписаним на ћириличном писму штo су присутни поздравили великим аплаузом.

naselje3

Скупу се на крају обратио и председник СДСС-а др Војислав Станимировић.

“Десничарска удружења оптужила су Милановића да је увео ћирилицу преко ноћи у Вуковар, а ови овде људи су донели ћирилицу по дану на својим мајицама које ћемо и вама поделити. То је писмо многих народа и не може бити ни ратно нити хушкачко већ цивилизацијско писмо које требају поштивати сви грађани РХ”, поручио је Станимировић и захвалио пензионерима на разумевању које имају према СДСС-у поручивши им да на изборима заокруже бројеве 2,5, 6 јер су под тим редним бројевима, како је истакао, најбољи људи које имамо.

Д. Бошњак