Парастос за Србе убијене од усташа у Глини 1941. године

Данас је у Глини одржан молитвени помен за око 500-ињак Срба убијених у овом мјесту од маја до средине љета 1941. године. Погром над глинским Србима и Србима околних мјеста који се се затекли у Глини, почео је у ноћи 13/14 маја 1941. када је нсилно од кућа убијено око 500 људи, а кулминирао је чувеним “покрстом” око православног Светог Илије када је у глинској цркви од усташкпг ножа скончало њих око 1500!!!

На спомен костурницу су положени вијенци и цвијеће, а пригодне говоре у конкетску политике сјећања одржали су весна тершелић и “Доцументе” и Милорад Пуповац предсједник СДСС-а и СНВ-а.

Pуповац позвао представнике двију највећих цркава на подручју бивше Југославије да дају свој прилог и одслуже молитве у сјећање на људе који су страдали, било у Другоме свјетском рату или последњем рату у Хрватској.

“Док представници двију кршћанских цркава не буду осјећали најдубљу потребу да обаве заједнички службу на оваквим мјестима, гђе су страдали Срби, и на онима гђе су страдали Хрвати, измирење међу нама неће бити потпуно”, рекао је Пуповац.

То би придонијело, сматра Пуповац, да се прекине са злом политиком сјећања и гради политика сјећања која не иде према конфронтацији и удаљавању, него према помирењу и приближавању.

“Пратимо какве поруке шаљу представници цркава, слушамо што говоре највиши представници и Католичке цркве и Православне цркве у свијету, те сматрамо да није довољно да само политички представници чине добре гесте признавања међусобних страдања јер глас и утјецај цркава, њихове поруке могу бити увелике снажније”, рекао је Пуповац.

Сјећања су потребна да би се избјегло оно што нисмо знали избјећи у 90-им годинама, када су се сјећања користила за агресивно распитивање зла, оно се користило за чињење зла једних другима, рекао је Пуповац.

Заузимајући се за политику сјећања која ће служити добру, миру и будућности, а не подјелама, Пуповац је оцијенио да и данас и на хрватској и на српској страни има људи који не схваћају да политика сјећања посијана 90-их година само продужује зло и омогућује да идеологија зла и даље опстаје.

izvor: tportal/info sdss