Одржана сједница Извршног одбора

IMG 2868 web IO

IMG 2868 web IOЗАГРЕБ, 2016/11/02. – Резултати парламентарних избора релативно су задовољавајући јер странка је поновила максимални изборни успех од три заступника, али је укупан резултат слабији у односу на изборе одржане 2011. године. Осим укупног резултата незадовољство је иу чињеници да страначки кандидат Борис Милошевић није успео да сакупи довољан број преференцијалних гласова за улазак у Сабор са грађанске коалиционе листе у деветој изборној јединици, оцењено је синоћ на сједници Извршног одбора Самосталне демократске српске странке одржаној у Загребу.

 

Анализирајући слабији изборни резултат Извршни одбор је оценио да је опасна изборна реторика коју је водила десна политичка опција и која је стварала несигурност код Срба, те с друге стране реторика “леве опције” која је уливала привидно поверење – довела до ситуације да се велик број сународника одлучио за грађанску листи коалиције “Хрватска расте” водећи се логиком како на власт не би дошла десна опција. Ове чињенице, према оцени Одбора, знатно више су утицале на слабији резултат него чињеница да су се против странке кандидовали неки њени чланови и високи функционери. “Дојучерашњи чланови Љубојевић, Милаковић и остали истина отежали су страначку кампању, али апсолутно нису утицали на коначан резултат”, речено је.

На основу расположења бирача и припадника српске националне мањине уопште, Извршни одбор је осудио поступке Мирка Рашковића који је злоупотријебио повјерење дато од Скупштине бити страначки кандидат за Сабор, а када је захваљујући страначкој инфраструктури постао заступник свој мандат је пренео другој странци. Синоћња анализа показала је осим што је однео страначки мандат да је Рашковић и директан кривац што Борис Милошевић није ушао на Сабор! Радећи кампању за себе поступао је поптуно супротно одлукама Председништа да се у деветој изборној јединици преферира Милошевић јер ће Рашковић добити гласове у остатку државе – Рашковић је осим што је прекршио Одлуку де факто странци одузео два мандата; свој који је однео другој странци и онемогућио Милошевића да постане заступник. “Број гласова које је Рашковић добио у овој изборној јединици на мањинској листи био би више него довољан за улазак Бориса Милошевића у Сабор са коалиционе листе” Хрватска расте “по основу преференцијалних гласова!

Централно оперативно страначко тело ће сачинити дубинску анализу избора укључујући изборе по бирачким местима коју ће као својеврсну стратешку студију презентирати Главном одбору у циљу оснажења и освежења рада странке. У тој анализи биће садржане и мере за ојачање енергије. Неке мере су споменуте већ и синоћ попут јачања страначке дисциплине и одговорности, санкционисања за прекршаје ма о коме се радило без калкулација, сређивања централне евиденције како би се члановима могли честитати Славе, рођендани, значајни празници …, чиме би се остварио додатан присан односа странке и чланства. “Треба размишљати ио ревизији устаљеног мишљења и праксе да СДСС мора бити за све Србе без обзира да ли подржавају нашу идеју или не, јер не заборавимо нису сви Срби за СДСС, рекао је говорећи о предлозима мера гост сједнице Дејан Михајловић, потпредседник Карловачке страначке жупанијске организације . Чланови Извршног одбора имају рок до краја месеца сачинити предлог мера за оснажење странке.

Извршни одбор ће иницирати и сталну едукацију чланова бирачких одбора који су такође у највећем броју били испод очекивања на прошлим изборима. Уважаваће социјалну компоненту, али водит ћемо више рачуна о стручности и користи које странка мора имати од чланова бирачких одбора. У том контексту на кантоналним нивоима предлаже се едукација, а усвојен је и предлог да се за локалне изборе штампа посебна броушра са упутствима за рад страначких чланова у бирачким одборима.

Извршни одбор је дао пуну подршку у раду потпредседнику ЖО СДСС Карловачке жупаније Дејану Михајловићу у консолидацији стања у организацији, као и вд председници Шибенско-книнске организације Ањи Симпрага и њиховим тимовима, те водству Општинске организације СДСС-а Гвозд где ће бити одржани ванредни избори.

Извршни одбор је наложио одржавање ванредне Скупштине Шибенско-книнске организације одмах по окончању избора за заменика жупана, изванредне Скупштине Карловачке жупанијске организације до краја марта где према речима Михајловића консолидација у Војнићу, Плашком и Огулину иде изутетно добрим правцем, изванредне сједнице Извршног одбора Задарске жупанијске организације такође до краја март Одбор је затражио од водства Загребачке организације наставак активности на омасовљењу и јачању. У Загребу смо одлично кренули од Актива жена и учлањења што је дало одличан резултат на изборима за ЕУ ​​парламент, али смо стали. Обзиром да је Загреб огроман страначки потенцијал, Комитет од лидера Загребачке организације тражи јачи наставак ангажмана с циљем “квартовске” афирмације странке код загребачких Срба. У истом контексту је посматрана и Петриња као знатан али изузетно слабо искоришћен потенцијал.

У раду шесте седнице Извршног одбора којој је председавао председник Боро Ркман учествовали су и потпредседници странке др. Милорад Пуповац и Миле Хорват. Др Пуповац је осим страначких тема приказао и шири оквир хрватске политичке сцене, улоге и положаја странке, а Хорват је говорио о планираним активностима у Сабору те раду Клуба заступника у новим околностима. Уместо заступника изабраног са наше листе Мирка Рашковића и који је отишао у други страначки Тим, члан нашег заједничког Клуба је Радимир Чачић из Хрватских реформиста, рекао је Хорват.

Посебан гост сједнице био је Никола Луша СДСС-ов активист у Сплиту и скорашњи службени повереник за оснивање Градске организације наше странке у Сплиту.