Обновљена спомен плоча у Чатрњи код Крњака

У Чатрњи поред Крњака у суботу је откривена обновљена спомен плоча у знак сјећања на деведесетак мјештана овог и околних села страдалих током другог свјетског рата. На плочи су имена 60-ак погинулих партизана из Одреда „Горњи Скрад“ и тридесетак имена страдалих цивила. Обнову плоче финасирали су општина Крњак и Српско народно вијеће, а открили су је опћински начелник и потпредсједник СДСС-а Дејан Михајловић и Боро Ркман предсједник Извршног одбора странке.  Спомен плоча заједно са спомеником подигута је 60-их година прошлога вијека, а оштећена је односно разбијена након „Олује“ 1996.

На споменик су положени вијенци, а 0 страдању народа овог краја и односу званичне политике према жртвама говорио је предсједник Удружења антифашиста општине Крњак Раде Гријаковић.

 

„Наша хрватска власт финансира подизање споменика жртвама комунизма у далекој Канади, а не може се удостојити да обнови порушене и оштећене споменике антифашистичком и партизанском покрету”, рекао је Гријаковић.

Додао је, ако већ не брине држава, да брину овдашњи антифашисти који су уз помоћ општине обновили спомен плочу недавно у Дугом Долу, а у плану је обнова споменика партизанском покрету у Дебелој Коси.
Осим Гријаковића на комеморативном скупу гповорио је и начелник Михајловић. По откривању плоче у мјесној цркви одржан је парастос, а потом традиционалан велики народни збор.

фото: Милан ЦИМЕША/инф.сл