На Банији задовољни изборним резултатом

Изборни резултат и допринос сисачко-мославачког жупанијског СДСС-а укупном резултату странке не надавним парламентарним изборима на седници Извршног одбора ове жупанијске организације оцењен је задовољавајућим. Са освојених 1552 гласа колико је добио др Пуповац, односно 93 гласа више у односу на изборе из новембра прошле године дали смо свој дорпинос. Међутим, то није би близу онога колико би наша жупанија могла и требала допринети обзиром на број наших сународника бирача, рекао је председник организације Милан Крстинић.

20160927_193501

Током анализе поновљен је највећи број елемената о којима је било речи и пре непуну годину дана; знатан број сународника Срба ни ове године није преферисао мањинску изборну листу већ се опредељивао за већинску при чему су углавном поверење давали СДП-у и његовој коалцији. Ни у овом изборном циклусу чланови бирачких одбора, којих је било равно стотину нису у потпуности одрадили свој посао. Уместо активног приступа у изборном процесу и активности које им као члановима бирачких одбора даје законска основа, највећи део њих били су пуки посматрачи. Уместо активних чланова имали смо “чуваре кутија”, сликовито је речено. Један од кључних проблема је и чињеница да смо старачко становништво и да нас је сваки дан физички мање, нагласио је Милан Стојаковић који је изборе одрадио као члан бирачког одбора у насељу Старо Село у околини Сиска. “На мојем бирачком мјесту од новембра прошле године до данас умрло је чак 12 становника, наших бирача и то у селу које има свег педесетак стално настањених Срба.

20160927_193423

Председник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман указао је и на лицемерје појединих изабраних српских представника у телима локалне самоуправе који су такође бирали већинске листе. Поуздано знам за случај у којем је сународница изабрана као мањинска српска заменица опћинсог начелника, на биралиштбу инсистирала и узела већинску листу. “Узми српску мањинску листу, јер по потпуно истом изборном моделу си и сам изабран, па на њој заокружи, ако већ не желиш кандидате СДСС-а, кога год желиш. Покажи тиме и достојанство и поштивање према својим комшијама бирачима. Јер када треба за тебе као срског заменика у неко тело онда наговараш те исте комшије Србе да узимају листић на којем је Србин кандидат, а када треба бирати српске представнике за Сабор онда сам гласаш мимо тог начела, рекао је Ркман.

20160927_193434

Наведени су само неки од елемената због којих ова организација није дала и значајнији резултат.

У наставку седнице Извршног одбора Жупанијске организације СДСС-а Сисачко-мославачке жупаније утврђена је динамика одржавања преосталих Извештајно-изборних скупштина страначких организација (Кутина, Топуско, Петриња, Двор), те договаране прелиминарне активности на припремама за Скупштину жупанијске организације.