Медић у Лишанама Островичким и Марчић у Полачи настављају водити страначке огранке

На извјештајно-изборним Скупштинама оджаним у Островици за Опћину Лишане Островичке и Јагодњи Горњој за Полачу, Жељко Медић и Љубомир Марчић добили су повјерење чланова СДСС-а да ове страначке организације воде и у наредне четири године.

Малобројно српско становништво, у насељима Островица укључујући и засеок Мандиће те Добропољци броји свега 60-ак “душа”, односно нешто мање од 13 посто укупног опћинског становништва. Око стотињак Срба је у опћини Полача у селима Горња и Доња Јагодња и Какма.

“Када је мало становника логично је и мањи број чланова странке. Али код вас се увијек осјети топла, срдачна, присна страначка атмосфера и сваки пут се искрено људски радујем доласку код Вас, рекао је предсједник Извршног одбора странке Боро Ркман присуствујући Скупштинама. Додао је када би се за успјешност на изборима рачунао проценат гласова за странку од укупно могућих, онда би ове двије организације, поготово Лишане, биле у апсулутном врху!

У Островици је у дијелу Скупштини присуствовао и опћински начелник Ивица Мусић (независни) који је са сељанима причао о проблемима и моделу рјешења. Проблем цестовне инфрастрултуре кроз асвалтирање око 700 метара старе цесте је при крају реализације. У току је рјешавање друштвеног дома, зграде бивше школе, која би уз остало служила и за гласачко мјесто како се избори у Островици не би више одржавали у приватној кући. У разговору са помоћником министриве пољопровреде и предсједником Задарске жупанијске организације СДСС-а Миланом Танксоћћем, Мусић се распитивао око низа мјера и пројекта којима би се могао поправити стандард становиштва које су угавном бави пољоппривредом односно маслиницима. Усаглашавани су модели и око средстава за пријеко потребни водовод у Добропољцима и Островици.

Мусић је указао на дорбу сарадњу са овдашњим српским становништвом и политичким представницима СДСС-а у врху хрватске политике, посебно истичући сарадњу са замјеницом шефа Средишњег државног уреда за обнову и стамбено збрињавање Татјаном Вукобратовић-Спасојевић.

Са друге стране у Јагодњи Горњкој су задовољни чињеницом што су средствима СНВ-а и средствима које је осигурао клуб заступника СДСС-а при крају реконструкције друштвеног дома, импозантног здања за више намјена.

Нажалост и у Островици и Јагодњи истичу како ће тешко на сљедећем попису становништва досећи 15 % како би имали право на мањинског замјеника опћинског начелника , позицију коју су имали до 2013 године. Фокус ће им бити усмјерен ка остварењу партиципације у опћинским вијећима.  Предлажу да законодавац смањи овај цензус, поготово у повратничким  срединама, попут њихових, у којима је стопа морталитета нажалост врло висока!

За потпредсједнике организација у Лишанима Островичким изабран је Љубиша Беадер, а у Полачи Борислав Миљевић.

Након Островице и Јагодње, о припремама за Скупштину Градске организације СДСС-а Бенковац, Ркман и Танкосић разговарали су са предсејдницом странке у овом највећем равнокотарском мјесту Катарином Рњак.