Манифестације у Грабовцу, Оћестову, Дубравама и Граховљанима

У манастиру Грабовац поред Печуха у Мађарској традиционално прве недеље после Петровдана одржан је Петровдански сабор. Свечану архијерејску литургију служили су Митрополит Порфирије, епископи из Будимске епархије и Темишвара уз саслужење 20-ак свестеника. Манастир Грабовац су крајем 16. века (1585.) основали монаси манастира Драговић, које је глад и сиромаство натерало да дођу у овај део Барање, који је данас део жупаније Толна у Мађарској. Тренутно се у манастиру налази само један монах! Окупљају се верници из целе Мађарске, као и Срби из Барање, јер је пуно људи који су између 1924./34. оптирало у тадашњу Краљевину Југославију, а вуку корене из околних места.

Свечану литургију поводом празника Свете мученице Недеље, која се слави прву недељу по Петровдану, у женском Манастиру Оћестово поред Книна, предводио је владика далматински Никодим. Свечаност су увеличали бројни грађани и представници политичког живота Срба у Далмацији; дожупаница Шибенско-книнске жупаније Ања Шимпрага, замјеник градоначелника Книна Жељко Џепина и начелници Бискупије и Ервеника Милан Ђурђевић и Предраг Бурза. Посебно драг био је и градоначелник Книна Марко Јелић.

На дан Полагања ризе Пресвете Богородице одржано је освештење храма Свете Петке у Горњим Дубравама код Огулина. Освештење је предводио Епископ бихаћко-петровачки Сергије заједно са Епископом горњокарловачким Герасимом и присутним свештеницима. Великом слављу и чину освештења храма присуствовали су конзул Републике Србије у Ријеци Владимир Марјановић, представник амбасаде Руске Федерације у Републици Хрватској Виктор Схекховтсов, помоћник министрице културе Давор Трупковић, градоначелник Огулина Далибор Домитровић, замјеници градоначелника Даниел Вукеља и Невен Ивошевић и вијећник жупанијског Вијећа српске националне мањине Карловачке жупаније Јово Маравић. Домаћин, Протојереј Милан Симић истакао је велики допринос и помоћ Министарства културе РХ и помоћника министрице Трупковића на ангажману око обнове, као и помоћ Града Огулина посљедњих десетак година колико је обнова трајала. Преостаје још завршетак обнове парохијског дома у Огулину и обнова Цркве Светог Николе у Отоку.

Код споменика погинулим партизанима и жртвама усташког терора у Другом свјетском народу, али и четрнаесторици убијених сељана, који су 1991. године остали код својих кућа и са повјерењем дочекали Хрватску војску, одржан је помен. У име СДСС-а, присуствовали су Никола Ивановић, замјеник градоначелнице Града Пакраца, Ђорђе Гуњевић, предсједник Градске организације СДСС Пакрац и чланица Извршног одбора ГО СДСС Пакрац Ана Романић.

текст и фото: Дејан ЈЕЛИЧИЋ/Борислав ШАРИЋ/ Невен ИВОШЕВИЋ/Никола ИВАНОВИЋ