… и Кнежевим Виноградима

У барањској планини изнад Кнежевих Винограда, у суботу је свечано обиљежен празник Светог Трифуна – дан љубави и вина. Свети Трифун, као један од Христових великомученика који пострадао за хришћанску веру се сматра заштитником винограда, виноградарства и вина.

Свечаност је започета освећивањем неколико винограда (Шујдовић, Петровић, Хорват) од стране кнежевовиноградског пароха Стевана Кувежданина у присуству самих виноградара, пријатеља и родбине. Симболичним орезивањем и залевањем лозе вином се виноградари моле Богу да година буде плодна а грожђе квалитетно. Орезивање винограда се почиње на Св. Трифуна и траје све до празника 40. Мученика Севастијских – Младенаца. Ако се, према старом веровању, по овом дану, који је био леп, сунчан и ведар, може предвитети година која је пред нама, онда ће она бити сушна.

Прослава се наставила у Винарији Хорват где су се окупили бројни гости, пријатељи и страначки прваци. Александар Накић, генерални конзул Републике Србије, председник ЗВО Дејан Дракулић, председник Главне скупштине СДСС-а г. Војислав Станимировић, начелник општине Даљ  Југослав Весић, заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар, начелник општине Маркушица Тихомир Коларевић, заменик начелника општине Поповац Зоран Милошевић, пријатељи из Дарде, Јагодњака, Белог Манастира, Републике Србије, Републике Српске, Ријеке и остали гости из Славоније и Барање.

Скупу се обратио Миле Хорват пригодним говором поздрављајући страначке прваке и подсетио да ове године обиљежавамо 25. година од оснивања СДСС-а.

Уочи манифестације одржан је званичан састанак новоименованог конзула Републике Србије у Вуковару Александра Накића са представницима српске мањинске самоуправе у Барањи.

текст и фото: Петар ШМРЧКОВИЋ