Интензивнија прекогранична сарадња Хрватске и Србије

Председник Самосталне демократске српске странке др Милорад Пуповац данас је у Вуковару о пројектима прекограничне сарадње разговарао са начелницима општина и представницима српских мањинских организација на истоку Хрватске којима управља СДСС.

У недавном разговору са највишим телима Републике Србије исказана је заједничка спремност да се интезивира сарадња међу институцијама Срба из Хрватске и Хрвата из Србије. “Конкретно, рекао је Пуповац, реч је о пројектним активностима и сарадњи општина из Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније у којима живе Срби са општинама и окрузима у Србији, прецизније Војводини, у којима живе Хрвати.

Пројектни модели крећу се у распону од културе до инфраструктуре, речено је данас, а обухватали би културу, образовање, информисање, спорт, инфраструктуру и друге области.

Осим економског апспекта ова врста сарадње имала би и високу политичку димензију. “Ово је и политички релевантна сарадња која ће ојачати укупну територијалу сарадњу Србије и Хрватске, која неће доћи само до Загреба и Београда већ и до европских престоница и показати да на овим просторима постоје капацитети”, рекао је Пуповац.

Данашњи састанак био је иницијално-информативног карактера, а усаглашено је да се јединице локалне самоуправе и институције са “ову страну Дунава” што прије и што квалитетније пројектно припреме.

О пројектима овог спектра као и другима који су у оптицају учеснике састанка упознала је државна тајница Министарства регионалног развоја и фоднова ЕУ Споменка Ђурић.