Изласком на изборе одговоримо мрзитељима!!!

Предсједник СДСС-а др Милорад Пуповац, након што су у неколико градова уништени предизборни плакати његове странке, међу осталим и усташким симболима, поручио је да су СДСС-ови плакати и поруке усмјерени против страха, за слободу и ослобођење друштва од мржње, а додао је и како се због свега полицији неће обраћати јер му је доста подсјећати их на то што им је посао.

“Наши плакати и наше поруке су против страха, а за слободу. Наши плакати и наше поруке су против мржње и за ослобођење овога друштва од мржње. Ћирилица која некима смета на плакатима СДСС-а је ћирилица која жели бити, не само средство комуницирања, већ писмо ослобођења нашега друштва од оних предрасуда и мржње која се годинама шири нашим друштвом и на коју нитко не реагира”, рекао је Пуповац на конференцији за новинаре.

Плакат СДСС-а с натписом њихове кампање ”Знате ли како је бити Србин у Хрватској?” (”Србин” је отиснут на ћирилици) у Сплиту је, примјерице, недавно освануо са значајним интервенцијама па је тако ”Србин” зацрњен, као и назив странке, а по плакату су додани натписи ”НДХ”, ”За дом спремни”, ”Србе на врбе” и ”Палите тракторе”.

Пуповац је истакнуо да поруке написане на уништеним плакатима желе продубити страхове и осјећај несигурности који постоје међу људима те желе ограничити могућности избора какве се у нашој земљи већ дуго желе успоставити. Предсједник СДСС-а је упозорио да ћирилица, “која је једно од првих славенских писама и еуропске писмености, данас у Хрватској не може имати право грађанства”.

Онима “који су против ћирилице и премазују је црним бојама и још црњим порукама” поручио је: “То писмо је за нас писмо слободе.”

“Задржат ћемо га и носит ћемо га као писмо слободе. И писмо ослобођења овога друштва од оних који црном бојом и црним порукама желе ограничити слободе других и слободе цијелога друштва када су по сриједи разлике и могућност избора”, нагласио је Пуповац.

Појашњавао је и како је смисао њихова изласка на изборе за Еуропски парламент ширење простора слободе за бираче и људе који живе у срединама у којима не смију рећи што су ни гласати у складу са својим увјерењима. Сматра да је такав притисак недостојан сваког пристојног друштва, града и средине.

Осврнуо се и на изјаву саборског заступника Храста Хрвоја Зекановића да му је жао што он (Пуповац) није 1995. на трактору побјегао у Београд те да требају палити тракторе и 2019. Пуповац је поручио: “Не бојимо вас се!”

“И не бојте се ви јер је ријеч о црним кукавицама, а не храбрим људима. Јер је ријеч о људима који умјесто застава слободе носе заставу мржње и симболе злочина”, рекао је Пуповац.

Због уништених плаката СДСС-а, ишараних натписима попут “НДХ”, “За дом спремни”, “Србе на врбе” неће се, каже, обраћати полицији јер му је “доста обраћања полицији и подсјећања на то што им је посао”.

Сматра и да се неке ствари не би догађале када би водећи људи у држави јасно и гласно рекли што смије имати право грађанства у Хрватској, а што не.

Пуповац је упозорио и да полиција признаје заставе које нису службене заставе РХ, као и да не подноси пријаве или жалбе на пресуде нижих судова када се ради о поздраву “За дом спремни”.
Поручио је и “ако их буду тјерали да с тракторима воде кампању – допунит ће ћирилицу и с тракторима”. Но, додао је, неће ићи у смјеру у којем “они мисле”, већ у другом.

“Ако желе да с тракторима уђемо у Брисел, ући ћемо”, поручио је Пуповац.

На располагању новинарима били су Дејан Јовић и Борис Милошевић.

текст: index.hr