Започели радови на етно кући у Борову насељу

Веће српске националне мањине града Вуковара (ВСНМ) покренуло је прошле године иницијативу за куповину некретнине у Борову насељу у којој би се убудуће окупљала српска заједница у овом вуковарском градском насељу. Српско народно веће (СНВ) из Загреба је кроз своје капиталне инвестиције обезбедило 253.500 куна па је у октобру прошле године купљена кућа, а од вишка средстава ВНСМ је започео и са првим радовима на уређењу.

Уведена је канализација, припремљен прикључак за воду, уведена струја и саниран један део темеља куће. Некретнина се састоји од куће и још једне додатне зграде, а налази се у непосредној близини православне цркве у Борову насељу.

Локацију је четвртог маја посетио и председник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац. Он је том приликом истакао како је етно кућа у Борову насељу један од већих приоритета СНВ-а када је у питању град Вуковар те како ће ови објекти убудуће бити од велике користи за културне, привредне и омладинске активности.

– Сматрамо да је ово врло значајно. Леп је комплекс са добрим потенцијалом за канцеларијске просторе за неку врсту економске активности. Овде ће бити могуће имати и друге активности као што је ресторан или неко место за дружење младих и старих.Након Српског дома и Вутекс Слоге ово је наш трећи приоритет у граду Вуковару и један од већих приоритета на подручју Републике Хрватске. Потреба има пуно на подручју читаве државе јер се ради о годинама одсуства било каквог улагања у објекте културне и друштвене намене за потребе српске заједнице. Влада последњих година значајно више издваја, али се и значајна средства издвајају из СНВ-а и ЗВО-а. Надамо се да нам неће требати дуже од две године да ово завршимо тако да људи могу ући у простор и користити га – рекао је приликом посете Борову насељу Милорад Пуповац.

Заједно са њим локацију на простору будуће етно куће ВСНМ-а града Вуковара посетили су и саборска заступница Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић, председник вуковарског СДСС-а Срђан Колар и председник Главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић. Домаћин је био председник вуковарског српског мањинског већа Дејан Дракулић.

Капиталне инвестиције СНВ-а осигуравају се из државног буџета, а и за ову годину су за етно кућу у Борову насељу обезбеђена средства у износу од 170 хиљада куна. Та средства утрошиће се на уређење овог објекта.

– Овај објекат је нешто што је потребно српској заједници у Борову насељу након што је срушена зграда КУД-а Максим Горки који је био једини објекат који су наши људи могли користити и за дружења, али и за креативни рад. Зато се надамо да ће овај објекат у будућности бити ново место окупљања заједнице, а посебно младих. До краја ове године биће завршен добар део послова. Остаће након тога фасада, али је нама најбитније да се објекат стави у функцију. Касније ћемо гледати како да уредимо околни простор. Овај простор ће имати две сале. Једна је мања и налази се у стамбеном објекту док је ова већа у помоћном објекту. Широк је спектар будуће намене и имамо бројне планове за овај простор – истиче Дејан Дракулић.

Политичка делегација на челу са Милорадом Пуповцем након Борова насеља упутила се и у Боботу где су кроз капиталне инвестиције СНВ-а ове године по други пут осигурана значајна средства за поправак тамошње основне школе.

извор: srbi.hr