ВУКОВАР: Сећање на жртве “Дудика”

Потпредседница странке и саборска заступница Драгана Јецков, председник Извршног одбора Боро Ркман и председник вуковарског СДСС-а Срђан Колар, данас су у спомен комплексу Дудик у Вуковару положили венац у знак сећања на жртве усташког терора провођеног на овом месту током другог светског рата.

Организатор ове традиционалне комеморације је вуковарско удружење антифашистичких бораца и анатифашиста на челу са потпредседником УАБЕ на нивоу РХ Лазом Ђокићем:

Венце и цвеће је положило и више десетина делегације – поклоника антифашизма и институција како са истока Хрватске, тако и Србије, Републике Српске и Федерације БиХ. Међу њима и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Александар Накић.

Током Другог светског рата, од 1942. до 1943. године, у Дудику су припадници Жупске редарствене области Независне Државе Хрватске убили припаднике Народноослободилачког покрета Југославије, сараднике и цивиле ухапшене у знак одмазде због акција партизанског покрета на Фрушкој гори. Хапшња су вршена на подручју Срема (Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Рума, Ириг, Петроварадин, Сремска Митровица, Сремска Рача, Кузмин, Лаћарак, Ердевик, Илок, Вуковар, Бобота и у друга места). Специјалним железничким композицијама транспортовани су у Вуковар, где је у складишту грофовије Елтз, близу вуковарске жељезничке станице формиран логор. У логору су заробљеници подвргавани мучењу. Након кратког судског поступка, на којем  нису имали право на адекватну одбрану, осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима творнице „Бата“ одвожени на Дудик.  Након Другог светског рата, Комисија за утврђивање ратних злочин извршила је ексхумације и посмртни остаци 384 убијених сахрањени су у Костурницу са спомеником жртава Дудика, палих бораца Пете војвођанске ударне бригаде и бораца Црвене армије у непосредној близини центра Вуковара.