ГЛИНА: Парастос за невине Србе побијене 13. маја 1941.

Јутрос је у глинском храму Рођења Пресвете Богородице служено опијело  за 400-ињак Срба из Глине и околине старије од 16 година које су усташе ухапсиле у ноћи 12./13. маја 1941 и побили у оближњем селу Прекопа. Парастосу којег је служио петрињски парох Саша Умићевић уз саслужење Слободана Дракулића. пароха глинског, међу осталим присуствовали су кандидати СДСС-а за ЕУ парламент Мирјана Олуић-Володер и Дејан Михајловић. Присутан је био и начелник општине Гвозд Милан Врга, Љуба Врга из глинског СДСС-а и други мањински активисти.

У подне на спомен костурници на глинском гробљу у којој су сахрањени посмтрни остатци ових али и других српских мученика глинских и околних мјеста положени вијенци и цвијеће. Парастосу је присутствао градоначелник Глине Стјепан Костањевић.

СТЈЕПАН КОСТАЊЕВИЋ И МИЛАН ВРГА

Међу бројним локалним члановима и активистима наше странке почаст страдалим сународницима одали су страначки изборни кандидати Дејан Јовић, Борис Милошевић, Мирјана Олуић-Володер и Дејан Михајловић.

Подсјетимо, након што су у ископане јаме на обали ријеке Глине код села Прекопа, усташе су почетком маја 1941. довезле лешеве Срба убијених у Глини, а у ноћи с 12. на 13. маја исто мјесто искористиле су за убојство њихових преосталих сумјештана старијих од 16 година. На стотине мушкараца, који су претходних дана похапшени и смјештени у затвор Котарског суда, камионима је одвезено до мјеста стратишта. До данас је поименично утврђена 391 жртва. Злочин код Прекопе био је увод у више много тежих усташких покоља, од оног у Банском Грабовцу крајем јула 1941., гдје је побијено готово 1300 особа, па до ликвидације Срба с Кордуна у глинској православној цркви почетком аугуста, гдје је убијено 1500 цивила.