Главни одбор усвојио информацију о консолидацији страначких огранака

Главни одбор Самосталне демократске српске странке на седници одржаној у Вуковару усвојио је информацију о консолидовању стања у појединим општинским, градским и жупанијским организацијама. Подносећи информацију председник Извршног одбора странке, тела које је координисало читав процес, Боро Ркман навео је како је косолидација успешно завршена у Задарској и Загребачкој жупанијској организацији, те Градској организацији СДСС-а Вуковар. За јесен је, иако су готово све припреме обављене, ради додатних косултација, остављене су ванредне Скупштине као круна процеса консолидације Градске организације Врбовско и Ријека као и Приморско-горанске жупанијске организације, као и страначких огранака у Дарувару и Грубишном Пољу укључујући и избор новог водства странке  у Бјеловарско-билогорској жупанији.

“Могуће је извршити квалитетно сређивање стања у организацијама уколико се приступи озбиљно, одговорно, координисано са вишим страначким телима. Уколико се успева физички доћи и консултирати са сваким чланом странке у конкретној организацији и уколико је читав процес у складу са страначком регулативом без стварања разних компромиса кроз самостално тумачење и примену аката како коме у ком моменту одговара, а што смо понекад имали раније, рекао је Ркман говорећи о искуствима консолидације.

Додао је како је “неопходна стална ревизија евиденције чланства. Искуство Вуковара показало да је са близу 800 уматичених чланова, данас у граду физички присутно њих око 380 на које се може рачунати. Дакле дупло мање. Слично је забележено у Загребу који је на бројци од 70 са преко 130 уписаних чланова, или у Ријеци која је са 150-ак своје чланство свела на 103-оје стварних чланова.

Закључио је речима да је “такође од изузетне важности да све организације имају транспарентне програме рада са посебним фокусом на учлањење, сарадњу са осталим српским институцијама и медијску презентацију”. 

На данашњој седници усвојена су два Извјештаја; Извјештај о финансијском пословању странке у прошлој години, као и Извештај о пословању страначког предузећа “СЕДЕС” којег је презентовао директор Светислав Микеревић.

Главни одбор је донео одлуку о изменама и допунама Одлуке о оснивању и организационој структури организација СДСС-а. Измене је иницирао Извршни одбор странке, те их предложио Главном одбору на основу искустава стечених управо у процесу консолидације стања у неколико страначких организација од септембра прошле године до данас.

У кадровском делу седнице једногласно је за новог члана Главног одбора изабран Богдан Маглов из Градске организације Винковци уместо нажалост умрлог члана Лазе Гуња. Уместо Предрага Крупљана који је отишао живети у иностранство нова чланица Извршног одбора странке је Емина Ђурашевић. И Крупљан и Ђурашевић су представници Загребачке жупанијске организације у Извршном одбору.

На самом почетку седнице председник странке др Милорад Пуповац позвао је чланице и чланове Одбора да минутом ћутања одају почаст преминулом страначком колеги Лази Гуњу, те страначким колегицама и активистицама Јелици Паић из Вуковара и Момирки Нинић из Пуле.

фото: Б.Р/С.К./С.М.