Вуковарчани у посјети селу покојног Милоша Војновића

Шездесетак путника намјерника из Вуковара и околине боравило је јуче у Црном Потоку, селу у општини Топуско на Кордуну, у којем је дио дјетињства провео један од оснивача СДСС-а и српских институција Милош Војновић.

Пред кућом у којој је Војновић провео најраније дјетињство дочекао их је предсједник Извршног одбора странке Боро Ркман, те им говорио о времену у којем су Војновић и његови вршњаци одрастали. “Покојни Милош је доказао да и шкрта посна земља и материјално сиромаштво које је било једно од основних обиљежја тог времана, могу изњедрити људе бистра и оштра ума, рекао је Ркман.

Пред спомеником подигнутим осамдесетих година за погинуле у другом свјетском рату, парастос је служио парох из Топуског отац Миле Ристић, а Ркман је госте упознао са трагедијом 373-оје погинулих, закланих и на друге начине током рата уморених Црнопоточана и борби преживјелих, како Црнопоточана тако и Срба околних села, за слободу. Госте је поздравио и предсједник Вијећа српске националне мањине општине Топуско Миле Рокнић.

Домаћину предсједнику Мјесног одбора Ђури Војновићу уручено је тридесетак прехрамбених пакета за мјештане. Пакете су припремили Вијеће српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније, ЗВО и СДСС.

Пошто је добар број излетника или поријеклом или рођењем из Црног Потока и околних села, јуче им је била прилика да обиђу родбину и запале свијеће на гробовима предака. Као и да се и присјете атмосфере на некдашње традиционално слављење Светог Илије у селу.

Гости са истока Хрватске посјетили су храм Светог Јована у Топуском, а у Влаховићу код Глине на “часу историје” поредсједник глинских атифашиста Милош Бранковић упознао их је са партизанским покретом на Банији и борбом команданта Васиља Гаћеше.