Владика Херувим у Кнежевим Виноградима

У суботу је Његово Преосвештенствo Епископ Осечкопољски и барањски Господин Херувим служио Свету Литургију у храму Ваведења Пресвете Богородице у Кнежевим Виноградима уз саслужење пензионисаног протојереја – ставрофора Владе Кљајић, протојереја-ставрофора Милован Влаовић из Даља, месног пароха протојереј-ставрофора Стевана Кувежданина, протојереј-ставрофора Слободан Мајкића из Јагодњака и ђакона Предраг Јелић из Даља.

Ово је прва посета Владике Херувима парохији кнежевовиноградској, а који се обратио парохијанима речима „Љубимо једни друге да би и нас Бог љубио!“

После Свете Литургије, на трпези љубави припремљеној у реновираном Парохијском дому у Кнежевим Виноградима. Владици је државни тајник у Министарству засштите околиша и један од оснивача СДСС-а у Барањи Миле Хорват изнео пресек заједничког рада српске самоуправе у последљих 10-так година, те укратко описао рад црквеног одбора: обнова цркве споља и изнутра, подизање новог звоника, изградња мртвачнице и ограде око гробља, уређење светилишта у барањској планини и уређења парохијског дома.

Такође је изразио жељу парохијана за наставком радова на црквеном објекту, његовој инфраструктури и старој српској школи која је недавно враћена нашој парохији у власништво. Да би смо могли остварити своје планове, исказана је потреба именовања кадровски ојачаног црквеног одбора. Предложено је да се досадашњи рад црквеног одбора и истакнутих појединаца наше парохије, обиљежи и њихова имена трајно запишу за наша поколења и тако награди њихов рад. Истакнуто је и опадање броја Срба, што природним путем а што исељавањем које се ондоси и на остале народе са којима живимо.

Владика Херувим је пажљиво саслушао и остале присутне парохијане те заказао радни састанак на коме ће се у разговору и разумевању размотрити предлози и договорити план активности. Својом посетом Владика Херувим је донео оптимизам међу парохијане села Кнежеви Виногради те потакао даљњи заједнички рад свих институција наше Српске заједнице на општу добробит.

текст и фото: Петар ШМРЧКОВИЋ