Видовданско сећање на нестале и убијене вуковарске Србе

Полагањем венаца у “Парку бреза” у Борово Насељу и у Дунав код веслачког клуба у Вуковару, вуковарски Срби су се данас сећали својих несталих сународника лета и јесени 1991. године. Према проценама, јер прецизни подаци до данас нису познати, у периоду пре званичног почетка рата као и почетком ратног вихора у Вуковару је насилно од стране тадашњих нових хрватских власти одведено, ухапшено и погубљено око 80 Срба! Тела највећег броја страдалих налажена су најчешће у Дунаву, идентификована и сахрањена, док за одређен број ни 28 година од трагедије нису познате околности страдавања нити су посмртни остатци пронађени!!!

Управо “Парк бреза” и веслачки клуб била су места стратишта на које су насилно ухапшени Срби довођени, мучени и над њима вршена егзекуција.

Венце у име организатора Градске организације СДСС-а Вуковар, Већа српске националне мањине и Заједничког већа општина положили су Срђан Колар, Ђорђе Ћурчић и Зоран Чањи, те Душан Јецков, Слободан Јошић и Милица Шарчевић.

“Људски, хришћански и цивилизацијски је да положимо венце и присетимо се наших трагично скончалих сународника. Да се са пијететом поклонимо њиховим сенима и покажемо саосећајност са њиховим продицама, рекао је председник Извршног одбора странке Боро Ркман.

 

На њих је неко показао прстом, њих су хапсили у име нове државе људи у разним униформама и одводили на пут без повратка. Одвели их и убили само зато што су били Срби и из нечијег угла вероватно процењени као опасност за нову власт и нову државу. А били су сасвим обични људи који су се бавили својим пословима и својим породицама.

Убијени су пре званичног почетка рата, о чему је нажалост у хрватској јавности завет ћутње. Зато ми не смемо да ћутимо. Зато ми које је богиња среће Фортуна поштедела и који се данас окупљамо треба да јавно говоримо и сведочимо о овом злочину, да се сећамо наших унесрећених сународника и да поделимо тугу и бол са њиховим фамилијама”, рекао је Ркман. 

 

 

Осим верског за православне Србе данашњи Видовдан има и значајну историјску емотивну димензију јер се, уз остало, на Видовдан сећамо својих предака, рођака и пријатеља страдалих у ратовима.