Већници СДСС-а напустили жупанијску скупштину

jeckov dusan

Већници СДСС-а у Скупштини Вуковарско-сремске жупаније (ВСЖ) напустили су данашњу седницу тог представничког тела подручне самоуправе јер на њен дневни ред нису уврштени захтеви Општина Борово, Негославци и Маркушица за пренос оснивачких права над основним школама са жупаније на наведене јединице локалне самоуправе.

“На претходној седници Скупштине која је била одржана у четвртом  месецу ове године, један од закључака је био да ће се припремити као тачка дневног реда пренос оснивачких права са Жупаније као оснивача основниох школа према захтевима Општинских већа Борова, Негославаца и Маркушице. Обзиром да до данашњег дана нисмо добили никакав одговор, за нас је то било неприхватљиво јер се ради о непоштовању закона и закључака скупштине, ми смо инсистирали да се о предлогу уврштавања те тачке на дневни ред гласа. Већина у Скупштини  није имала слуха и прегласала нас је тако да нама није преостало ништа друго него да напустимо седницу јер не желимо да учествујемо у раду представничког тела које крши одребе закона. Тражићемо заштиту законитости према институцијама, уредима државне управе, Министарству управе. За нас је неприхватљиво да нисмо добили никакав одговор. Ми би, наравно, желели да је он позтиван јер је Жупанија била да у складу са законом у орку од 60 дана пренесе оснивачка права, међутим, немамо чак ни негативан одговор што еј трагично” , рекао је у телефонској изјави за Радио Борово  већник  Скупштине ВСЖ Душан Јецков.

Јецков је додао да СДСС не може прихватити објашњење о неуврштавању захтева за пренос оснивачких права са Жупаније на наведене општине које је дала прочелница Управног одељења за образовање Јадранка Мустапић-Карлић.

“Прочелница је рекла да се обратила Министарству образовања и да до данас нема одговора. Покушала је то оправдати речима да је у овом тренутку криза политичке власти у Хрватској и да се то одржава и на Министарство образовања, међутим тај њен одговор нас не може задовољити јер су наши захтеви упућени пре годину и по дана када није било кризе политичке власти у Хрватској.

Напуштањем данашње седнице , Клуб већника изражава своје незадовољство и протест против таквог понашања жупанијских власти у којем се крше позитивни законски прописи, ствара клима правне несигурности, врши самовоља и додатни притисак на школске установе у којим се настава изводи на српском језику и писму, наводи се у саопштењу Клуба већника СДСС-а у Вуковарско-сремској жупанији.

извор: Радио Борово