Барањско дружење поводом Светих 40 мученика

У суботу је у барањској планини изнад Кнежевих Винограда организирано традиционално окупљање народа поводом великог хришћанског празника – 40 мученика.  Организатори су општински одбор СДСС-а, ВСНМ општине Кнежеви Виногради, пододбор СКД Просвјете и локални КУД. Од јутра па до вечерњих сати су људи долазили и одлазили тако да је манифестацију обишло неколико стотина људи из Барање, Славоније, Далмације, Републике Српске и Републике Србије. 

У неформалној атмосфери дружења, разговора, уз музику и богату трпезу су се срели стари пријатељи, евоцирале успомене, склапали нови договори, познанства и пријатељства. Домаћини су се добро потрудили, припремили велики шатор са оркестром, да би примили и угостили садашње и бивше начелнике општина, заменике жупана, председника Главне скупштине др Војисава Станимировића, председника ЗВО Дејана Дракулића, заменика градоначелника Вуковара Срђана Колара, представнике других организација, симпатизере и остале људе добре воље.  ВСНМ је припремило 150 мајица са прогодним натписом и поделило учесницима. Посебан статус су уживали политички и друштвени ветерани, наши пријатељи, како се неби заборавио њихов допринос у организирању живота наше српске заједнице.

Непосредно пред долазак на нашу манифесацију је конзул Републике Србије Александар Накић, иначе некадашњи фудбалер, обишао стадион фудбалског клуба Борац и предао вредну донацију председнику клуба Мирославу Аћимовићу – комплет дресова и нове лопте. Још једном је од стране наше матице исказан велик интерес, брига и подршка нашој заједници у Кнежевим Виноградима, што нас охрабрује да останемо и опстанемо у Барању.

текст и фото: Петар ШМРЧКОВИЋ