Svakodnevno se suočavamo s porukama mržnje i prijetnjama, što je uzelo maha 2015., pa se raširilo 2016., a posljednjih sedmica se dodatno intenziviralo. Poruke su izrazito grube, govore o protjerivanjima, zabranama i optužbama da su manjine te koje šire mržnju. Zabrinjava šutnja onih koji bi morali brinuti o zaštiti takvih manjina te o Ustavu i zakonima, komentarisao je potpredsjednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac grafite koji su se prije nekoliko dana pojavili na autobusnim stanicama duž Trpinjske ceste u Vukovaru.

Pupovac smatra da se u zemlji događa konzervativna restauracija NDH i da nam se nameće nova vrsta totalitarizma, što je opasno za društvo. „Premijer i Vlada dobili su izbore na demokratskoj, umjerenoj narodnjačko-konzervativnoj politici i ta je politika sada na kušnji, kao i premijer. Tu se politiku sada izaziva, njoj se baca rukavica u lice. Ne znam kada će odlučiti reći da je dosta, ali znam već dulje vrijeme da je ta politika pred ozbiljnom kušnjom – zaključuje i dodaje kako će radikalni politički krugovi koristiti izostanak jasno izrečenog stava dok se ne postave nedvojbeni okviri što se smije, a što ne.

Grafiti su osvanuli na više lokacija, na engleskom su jeziku (serbian family tree) i izazvali su sablazan u gradu. Uz njih su polijepljeni plakati s natpisom “čuvajmo naš Vukovar” na kojima je isto stablo te slika Ante Pavelića. Ovo nije prvi put da su takvi grafiti osvanuli na javnim površinama. Vukovarska policija traga za počiniteljima, izvijestili su iz PU Vukovarsko-srijemske.