Jelena Vučković

Jučer, 28.08.2016. godine svečano je obilježen praznik Velike Gospojine u Ćeralijama i Macutama.
Drugu godinu za redom, paroh slatinski Dragan Gaćeša organizirao je osvještavanje zvonika u Ćeralijama koje su do prije rata bile Srpsko selo, a danas ne broje niti jednu Srpsku kuću. Naseljeni su sa katolicima većinom sa Kosova. S njima sveštenik ima odličan odnos, svojom dobrom voljom sačuvali su zvono i predali Milenku Vučkoviću iz Slatinskog Drenovca, a on je vratio svešteniku, također kose oko Zvonika i čuvaju ga.

Jelena Vučković
Nekolicina vjernog naroda okupila se je sa sveštenikom i pomolila kod Zvonika koji je podignut 1903. godine u Ćeralijama. Među okupljenima bili su mnogi vijećnici Srpske nacionalne manjine kao i njihovi predsjednici, predsjednica VSNM Općine Čačinci Jelena Vučković, predsjednik VSNM VPŽ Mladen Kulić, dožupan VPŽ Igor Pavković, članovi SDSS-a Voćinske organizacije, predsjednica SKD „Prosvjeta“ pododbor Voćin Dragica Vučković i mnogi drugi.  Sveštenik je okupljenima uputio riječi da mi kao vjeran narod moramo širiti ljubav, a ne mržnju.
Svi zajedno uputili su se zajedno u Macute, na večernje Bogosluženje gdje se je okupilo oko stotinjak vjernika na molitvi, a potom na trpezi ljubavi i zabavi! Ljudi koji su ostali ili se vratili na svoju đedovinu trude se i uspijevaju održavati tradiciju praznika, zborova i evo uspjeli su.

Jelena Vučković
Crkva u Macutama jedna je od najstarijih u okolici, devastirana je četrdesetih godina prošloga vijeka i danas stoji bez krova i odolijeva vremenu. Večernje Bogosluženje vodio je sveštenik Dragan Gaćeša koji je u govoru spomenuo: „Nismo mi ovdje 20. ili 30. godina, mi smo vjekovni narod koji ovdje živi 400. i više godina, možda nemamo zidanu crkvu, ali imamo duhovnu i u njoj se možemo moliti. Ako Bog da obnovit ćemo i ovaj hram.“

Jelena Vučković
Nakon čitanja Molitve, vjernici su večerali i nastavili druženje do kasnih večernjih sati  uz muziku i ples. Ovi zborovi su iznimno važni za okupljanje Srba na ovim prostorima, kako za druženje tako i za širenje informacija između zajednice.