Na početku jučerašnjeg zasjedanja Sabora pauzu je u ime Kluba zastupnika SDSS-a zatražio zastupnik Milorad Pupovac.

Poštovani gospodine predsjedniče, poštovane kolegice i kolege Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke želi izraziti zabrinutost zbog činjenice što u posljednje vrijeme bilježimo sve veći porast govora mržnje i napada na pripadnike etničke zajednice, prije svega na pripadnike Srpske zajednice, njihove institucije i njihove predstavnike.

Ni u najizazovnija ratna vremena poštovane kolegice i kolege koji niste ovdje sjedili u Saboru, onima koji jesu sjedili ne treba to govoriti nismo bilježili da se predstavnike, izabrane zastupnike u Saboru u već nekoliko navrata u posljednja dva mjeseca protjeruje iz RH. Traži se da im se oduzme državljanstvo. O tome se šuti.

Sutra kada Srpsko narodno vijeće objavi bilten o dokumentiranim primjerima govora mržnje kojih je preko 3 stotine registriranih, zabilježenih u 2016. godini vjerojatno će se i o tome šutjeti. Ne razumijem zašto.

Nisu li manjine, poštovane kolegice i kolege, ogledalo svake većine? I nisu li ono što čuju pripadnici nacionalnih manjina ogledalo onoga što ne bi trebala biti većina ili što bi trebala biti većina.

I umjesto da nam je to briga i umjesto da se toj stvari posvećujemo mi čujemo, čitamo iz medija na temelju nepotpunih informacija o tome da se na izvještaj Europske komisije koji se radi na potrebe vrednovanja UN-ovih standarda ne spominju ni pripadnici nacionalnih manjina, ne spominje se ni pitanje ljudskih prava, nego se pominje pitanje slobode vjeroispovijesti. I ne kaže se koje slobode vjeroispovijesti, jer je to vrlo širok pojam i pretpostavlja najrazličitije slobode i za one koji vjeruju i za one koji ne vjeruju.

I za one koji vjeruju pripadnici su jedne crkve i za one koji vjeruju koji su pripadnici druge crkve. Poštovane kolegice i kolege, ja mislim da ako neki dokument nije prošao Vladu, ako neki dokument nije prošao tijela ovoga Sabora da je onda neophodno da barem tijela ovoga Sabora dobiju na uvid taj dokument. Nepošteno je prema Saboru, slagali se mi ili ne slagali oko nekih pitanja, ali nepošteno je da tako važna pitanja koja su dio naše ne tamo naše unutrašnje politike, nego temeljnih ustavnih vrijednosti, temeljnih zakonskih vrijednosti koji reguliraju pitanje ljudskih prava, pitanje zdravlja, pitanje spolnih odnosa i braka, obitelji što nije isto što i brak, da o tome nadležna tijela Sabora nemaju nikakvu informaciju, nego da čitaju od onoga što se objavi u novinama, a što ne mora bit istina, bar ne potpuna istina.

I iz toga razloga na temelju razgovora koji sam vodio i sa predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dr. Radinom tražimo da Ministarstvo vanjskih poslova taj dokument koji nije raspravila Vlada, koji nismo raspravili ni mi ovdje stavi na uvid da ga odbor raspravi. I kao član Odbora za vanjsku politiku, donedavno i predsjednik tog istog odbora, također smatram, budući da je politika ljudskih prava jedna od temeljnih politika svake države, da se taj dokumenta stavi na uvid i tom odboru i raspravi.

Pripremila: Milena JURIŠIĆ