Vodstvo GO SDSS Glina; predjednik Željko Gavrilović, zamjenik gradonačelnika Đuro Stojić i gradska vijećnica Ljuba Vrga u subotu naveče su svojim prisustvom podržali tradicionalnu 12. smotru kulinarskog umijeća banijskih domaćica.  Tradicionalnu smotru koja je narodski prozvana “kolačijada” iako u “izlogu” nisu bili samo kolači, organizovao je pododbor SKD “Prosvjeta” Mali Gradac, a u mjesnom domu kulture okupilo se preko dvjestotinjak mještana, gostiju i poštovaoca banijske tradicije.

Pozdravnu riječ učesnicima i riječ zahvalnosti domaćinima u čuvanju i prezentaciji tradicijskih znanja banijske domaćice uputio je predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a i zamjenik župana Boro Rkman.  Glinski dogradonačelnik u svojem obraćanju naglasio je kako je gradska uprava prati aktivnosti na zaštiti i očuvanju kulturnog identiteta, te je radi stvaranja uslova za kvaitetan rad pododbora kao i za druge aktivnosti u sesoki dom investirala oko 60 hiljada kuna u protekloj godini.

Osim prezentacije umijeća banijskih domaćica, veče je bilo obogaćeno folklornim sadržajima, kao i nastupima najmlađih fokloraša koji su izveli program prilagođen Danu žena.

foto: Banovina portal