У селу Ђеврске које се налазе у саставу општине Кистање, одржан је парастос некадашњем вођи далматинских Срба Сави Бјелановићу који се својим политичким радом у другој половини 19. вијека залагао за права Срба у Далмацији, али и народно описмењавање.

Молитвено сјећање на Саву Бјелановића организовали су: Општина Кистање, Српско народно вијеће, као и општински одбор Самосталне демократске српске странке у Кистањама. Вијенац на гроб Саве Бјелановића поставили су начелник општине Кистање, Горан Рељић, и замјеница жупана Шибенско-книнске жупаније и предсједница жупанијског огранка СДСС-а , Ања Шимпрага. Парастос за упокојене служио је свештеник Епархије далматинске Ђорђе Веселиновић у присуству педесетак окупљених мјештана, поштоваоца лика и дјела Саве Бјелановића.


Сава Бјелановић рођен је у далматинском селу Ђеврске 1850. године. Био је оснивач Српске народне странке у Приморју, али и оснивач и уредник Српског листа и Српског гласа. У својој политичкој борби борио се за права Срба, али и Хрвата, а његови земљаци и поштоваоци његовог лика и дјела с поносом истичу храброст, визионарство али и политичку умјешност, која је красила Саву Бјелановића.

Општина Кистање, као и мјештани Ђеврсака, сваке године обиљежавају годишњицу смрти славног земљака, чији се гроб налази у порти ђеврсачког храма Светог Пророка Илије. Дужност данашњих генерације јесте да не забораве лик и дјело овог познатог Далматинца рекао је Борислав Шарић, замјеник начелника Општине Кистање.

Колико је Сава Бјелановић био поштован и вољен међу својим сународницима свједочи и податак да је приликом преноса његових посмртних остатака из Задра у родне Ђеврске на дочеку у Брибирским Мостинама било присутно 18 свештеника, 30 кочија, три стотине школске дјеце, као и мноштво ожалошћеног народа. То је најбољи доказ да је личност Саве Бјелановића била високо цијењена међу далматинским Србима, а његово име, не смије бити заборављено ни данас, поручено је у Ђеврскама.

текст и фото: Васка РАДУЛОВИЋ