У Илмин Двору у општини Чађавица поред Слатине јуче је освештањем обновљеног споменика НОБ-у, ломљењем славског колача и народним збором прослављена сеоска Слава Свети Стеван Штиљановић и обележено равних стотину година од досељења овдашњих Срба 1918. године! По завршетку првог светског рата на пусто имање названо по Илми једној од две кћери јеврејског индустријалца Гутмана власника фабрике за производњу алкохола, населили су српски добровољци и солунски борци углавном из околине Слуња на Кордуну и мањим делом Баније.

Кумови и домаћини Славе били су млади пар Слободан-Бобо Цветичанин и супруга Анита, док је Слободанов отац Сава био идејни покретач обнове споменика подигнутог у знак сећања на 14 погинулих партизана и петнаестак цивилних жртава другог светског рата.

САВА ЦВЕТИЧАНИН

Споменик саграђен 1958., у задњем рату оштећен, те запуштен при чему се једва видио из шипрага и корова, а обновљен  средствима Вијећа српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније и помоћи мештана, освештали су протојереји ставрофори Лука Босанац и Јован Шаулић.

Представник српске националне мањине у општини Чађавица Злато Угљешић указао је на несебичан допринос Саве Цветичанина, Бранка Карамарковића и других мештана Илмин Двора и околних села у обнови споменика.

Поред крста у центру села, у непосредној близини обновљеног споменика НОБ-а, подигнутог 2008. године заменик жупана Игор Павковић метафорички је нагласио да су и данашњи овдашњи малобројни Срби својеврсни Стевани Штиљановићи! “Легенда каже да је Штиљановић је за време тешке глади пред најездом Турака у 16 веку отворио своје пуне амбаре и народу поделио жито. Тако и ми данас иако малобројни, иако мало имамо, отварамо своје душе и новчанике и помажемо на разне начине  како би сачували део своје историје и део својег националног идентитета”, рекао је.

Према речима протојереја Шаулића месног пароха данас у Илмин Двору обитава свега 19 фамилија које посећује, а број становника је испод тридесет!

Без обзира што је село безмало опустело, као што је опустио и крај одакле су пре стотину година доселили односно насеља Цвијановић Брдо, Кутиња, Косјерско Село, Кестеновац, Жировац и други, да је у Илмин Двору ипак могућ живот сведочи Бранко Карамарковић. Овај предратни возач данас је власник фарме са 130 музних крава и један је од већих произвођача млека не само у Подравини већ и шире. У селу је остао и Бранков син који се такође бави сточарством!

Свечаности у Илмин Двору, селу које слави Стевана Штиљановића и налази се на путу Доњи Михољац-Слатина међу педесетак окупљених присуствовали су помоћник министра пољопривреде у Влади Републике Хрватске Миленко Живковић, председник Извршног одбора Боро Ркман и председник Градске организације СДСС-а Слатина Миленко Обрадовић.

Сеоска светковина завршена је традиционалним народним весељем!