Синоћ је у храму Светог Николе у Мирковцима ломљењем славског колача прослављен Свети Симеон Мироточиви – Слава Жупанијског већа српске националне мањине Вуковарско.сремске жупаније. Свечани обред водили су мирковачки парох Немања Клаић и винковачки Предраг Азап.

Пригодним програмом чланови Већа и узваници славску свечаност наставили су у вуковарском ресторану Морнар у којем је председник Већа Светислав Микеревић говорио о прошлогодишњим резултатима рада Већа. Плакета Већа за изузетан допринос очувању и развоју српске културе додељена је Вуковарском српском певачком друштву “Јавор”, а плакету је примио председник Друштва Дејан Дракулић.

Овогодишњи добитник Повеље Већа је оснивач и дугогодишњи члан “Јавора” Бранислав Димитријевић.

У културном делу програма наступили су ученици Основне школе “Трпиња” и боровски КУД “Бранислав Нушић”.

Славском весељу присуствовали су потпредседница СДСС-а и саборска заступница Драгана Јецков, председник Извршног одбора и генерални секретар Боро Ркман и Данко Николић, заменик жупана Ђорђе Ћурчић, начелници општина Борово и Негославци Зоран Баћановић и Душан Јецков и бројни други представници наше странке.

Част за кумство Славе припала је Заједничком већу општина чији је председник Срђан Јеремић осим честитарских речи, колегама из Жупанијском већа уручио рачунар као славски поклон!

Српска православна црква и њени верници јуче су обележили Светог Симеона Мироточивог, чије је световно име пре него што се замонашио било Стефан Немања. Оснивач српске српске владарске лозе – династије Немањића, умро је на јучерањи  дан 1200. године. Рођен је у околини данашње Подгорице 1114. године, а владао је источним српским земљама. Успевши да прошири државу, борио се против богумила и сматра се једним од родоначелника српске православне цркве. Године 1196, четири лета пре упокојења, одрекао се престола у корист свог средњег сина Стефана, будућег првог краља српске државе. Већ сутрадан се замонашио и отишао у манастир Ватопед на Светој гори. Упокојио се у српском манастиру Хиландару, који је подигао заједно са својим сином Растком, монахом Савом, ког српски народ слави као свог највећег просветитеља Светог Саву.

фото: Срђан КОЛАР/инфо сл.