Саборски заступник, Борис Милошевић, у друштву Епископа далматинског Г. Фотија, Шибенско-книнске дожупанице, Ање Шимпраге и надлежног свештенства обишао је у понедјељак 13.03. храмове дрнишког и книнског краја који су обијени претходних дана. Епископ Фотије, том приликом, упознао је Бориса Милошевића са ситуацијом православног народа и њихових светиња у Далмацији, рекавши како су недавни догађаји додатни крст за Србе у овим крајевима али их то неће поколебати у истрајности, молитви и борби за опстанак.

„ Напад на ове наше вјерске објекте је додатно распеће за све нас. Живимо у хришћанској земљи и тешко би човјек могао очекивати да се овакве ствари дешавају, да у само пар дана буде обијено седам наших храмова од Дрниша до Книна, али ето, има и тих несрећних људи који нису благословени и који су у стању дићи руку на православне светиње. Ми православни увијек проповједамо љубав, међусобни живот и разумјевање, а наша вјера се темељи на  Христоликој љубави, на Крсту и Васкрсењу а томе свједоче и наши храмови овдје у Далмацији кроз историју. Мучеништво које је пратило овај народ, ни данас га не напушта. Јако ружна порука је овим послана. Ми смо ту, волимо све људе, па чак и оне који нас распињу али треба ово безумље да стане, да Држава одради свој дио посла, да се ти људи ставе ван закона како би овај обичан народ могао да у миру живи свој живот. Овакви догађаји нас неће поколебати. Они нека руше, ми ћемо обнављати, зидати и молити се Богу за све, па и за починиоце ових недјела. Пред нама је још увек много посла који треба да обавимо и надамо се да се овакве ствари више неће догађати и да ћемо се вратити Богу, молитви и међусобној братској љубави“ рекао је Епископ Далматински Г. Фотије.

„Ово је заиста једна неугодна ситуација за све православне хришћане који живе у овим крајевима. Узевши у обзир да је само у пар дана обијено седам храмова, без обзира што није почињена већа материјална штета, важна је порука која је изазвала узнемиреност код вјерника, народа. Зато сам сматрао да је моја дужност била да дођем, пружим подршку Владици, свештеницима, али и народу цијеле Епархије далматинске. О мотивима и починиоцима нећемо шпекулисати док се истрага не заврши али говоре мржње и лоше поруке свакако морамо осудити. Порастом управо оваквих негативних догађаја, у односу на протеклу годину, позабавило се и СНВ издајући један“ Билтен“ у којем је наведен један већи број случајева, чак не сви.  Имамо ситуацију у којој један дио представника државних власти то осуђује, док други дио државног врха каже да не треба „скакати“ на сваку појаву, ситуацију и не треба томе придавати пажњу. Ми смо става да треба осудити сваку овакву појаву и да треба јасно рећи о чему се ради.“ рекао је приликом посјете Далмацији, Борис Милошевић.

Подсјећања ради, у периоду између 06. и 08. марта у Дрнишком крају обијено је шест православних храмова, а истовремено и један у селу Врбник код Книна. Само два дана раније, на православној цркви у Сињу, освануо је графит са натписом „За дом спремни“ уз исцртано проусташко обиљежје. Изузев разбијања улазних врата храмова, није почињена већа материјална штета, а износи од, по тек, неколико десетина куна однешени су само из пар цркава. Надлежне полицијске станице извршиле су увиђаје а истрага о мотивима и починиоцима ових вандалских напада још је у току.

текст и фото: Васка РАДУЛОВИЋ