Кандидацијске листе за представничка тела у општинама, градовима и жупанијама, као и имена кандидата за извршне позиције начелника, доначелника и заменика жупана, на коначну верификацију Председништву странке треба да буду достављене најкасније до 15. априла текуће године. Одлучио је тако Главни одбор на данашњој седници одржаној у Вуковару.

Седница под председавањем др Војислава Станимировића највећим делом била је посвећена припремама за локалне изборе. Главном одбору су презентоване политичке и правне претпоставке за учешће СДСС-а на изборима које је припремио генерални секретар Данко Николић. Уз рокове, начине кандидовања, финасирање кампање и сличне теме, највише пажње изазвала је императивна примена “женске квоте” на изборним листама.

“Свака изборна листа мора имати 40% жена. До сада је то била само препорука, а сада нам је то законска обавеза. Кршење ове обевазе излаже општинску или градску организацију казни од 20 000 куна, а жупанијску чак 40 000 куна! Ову обавезу морамо испоштовати не само да бисмо избегли казне, већ и да страначке колегице добију припадајуће место, рекао је председник странке.

Данас су чланови Главног одббора упознати са основним нормативним смерницама, а када избори буду расписани Генерални секретаријат ће издати и прецизнија упутства.  Учествујући у дискусији председник Извршног одбора Боро Ркман предложио је да се сачине упутства писана језички једноставнијом и сваком човјеку разумљивом формом за рад чланова бирачких одбора, те да страначке организације до избора проведу радионице за едукацију чланова бирачких одбора.

У делу седнице посвећене изборима донешена је Одлука о именовању Централног деветочланог изборног штаба СДСС-а којем је на челу председник др Станимировић.

Усвојен је Извештај о финансијском пословању странке у 2016. години, као и Извештај о пословању страначког преузећа “Седес”. “Први пут након дугог низа година предузеће послује у позитиви”, са задовољством је нагласио директор Светислав Микеревић.

Чланови Главног одбора упознати су са разлозима пролонгирања седнице Главне Скупштине странке. “Скупштину ћемо одржати након избора, веројатно у јуну или јулу. У марту, како смо то обичавали свих година, нисмо могли јер све жупанијске организације нису одржале своје Скупштине, па нисмо ни имали делегате из њихових средина. Овако ћемо на основу резултата избора у свим нашим срединама и организацијама имати један од параметара за изборне позиције унутар странке, појаснио је др Станимировић. “Управо ова чињеница да се изборна Скупштина странке одржава након, а не пре избора, изузетно је добро прихваћена међу чланством на терену, нагласио је.  Главни одбор данас је потврдио имена 225-оро делегата Главне Скупштине чије су кандидатуре приспеле из 13 страначких жупанијских огранака.

Главни одбор упознат је и са начином обележавања двадесетогодишњице странке. Како је најавио председник, постоји идеја да све три српске инстиутуције; СДСС, Српско народно веће и Заједничко веће општина одрже заједничку свечану седницу и на тај начин прославе “рођендан”, јер су све три основане 1997. године.

Поводом “рођендана”странке данас је званично најављена и раскошна монографија “Двадесет година СДСС-а”, на чијој припреми се ради неколико месеци и која би из штампе могла изаћи пре локалних избора.

 

 

фото: Срђан КОЛАР